Team Mijnzzp

Computer

Een internetabonnement is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend één bepaalde techniek om internetsignaal naar jouw woning te krijgen. In plaats daarvan zijn er nu drie verschillende soorten internetverbinding om uit te kiezen: internet via de telefoonlijn (DSL), internet via de televisiekabel (kabelinternet) en glasvezel internet. We bespreken de voor- en nadelen van verschillende soorten internetabonnementen voor jouw kantoor aan huis.

Glasvezel internet

Het beste wat je in huis kunt halen qua internetverbinding, is glasvezel internet. Dat kan nog niet op alle adressen, omdat het netwerk nog uitgerold wordt. Ga je online abonnementen voor glasvezel internet vergelijken, dan moet je je postcode invullen. Zo kun je erachter komen of glasvezel internet bij jou geleverd kan worden. Zo ja, dan haal je daarmee de meest stabiele soort internetverbinding in huis die ook nog eens een uploadsnelheid heeft die even hoog is als de downloadsnelheid. Dat betekent dus even snel data verzenden als ontvangen. Glasvezel internet kan op verschillende snelheden ingekocht worden. Daarbij bestaat ook overlap met de hogere snelheden van kabelinternet, maar het verschil is daarbij wel dat bij glasvezel internet de uploadsnelheid en stabiliteit beter is. Glasvezel internet is de beste keuze als je vaak grote bestanden moet uploaden en downloaden, veel moet videobellen en er in je huishouden meerdere mensen zijn die tegelijkertijd van de internetverbinding gebruik willen maken voor relatieve zware toepassingen als het streamen video of online gamen.

Kabelinternet

Lange tijd was kabelinternet het beste dat je kon hebben. Nog steeds is het zo dat je met kabelinternet hoge downloadsnelheden kunt halen, hoewel dit ook afhankelijk is welke snelheid je inkoopt. De uploadsnelheid ligt in alle gevallen lager, dit in tegenstelling tot bij glasvezel internet. Vergeleken bij DSL-internet is kabelinternet behoorlijk stabiel, wat natuurlijk wel van belang is in je thuiskantoor voor de continuïteit van je bedrijfsprocessen. Is er nog geen glasvezel internet beschikbaar op jouw adres, dan is kabelinternet een goed alternatief. De snelheden die haalbaar zijn met kabelinternet liggen aanzienlijk hoger dan die bij DSL-internet, wat het al een hele upgrade kan maken als je overstapt van DSL-internet naar kabelinternet. Het nadeel van kabelinternet is dat er per regio maar één aanbieder is. Dat zorgt voor relatief hoge prijzen. Ook dwingt die aanbieder particulieren ertoe ook een televisieabonnement af te sluiten, want in deze tijd van streaming lang niet voor iedereen meer wenselijk is. Als zakelijke klant heb je deze verplichting overigens niet.

Werknemer achter computer

DSL-internet

In principe is DSL-internet af te raden als internetverbinding om op te bouwen als zzp’er. Het mag dan wel de goedkoopste optie zijn, maar het is tevens de minst stabiele optie. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de maximaal haalbare snelheden bij internet via DSL een stuk lager liggen dan bij kabelinternet of glasvezel internet. Die snelheid wordt nog eens verder begrensd door de afstand van je woning tot de wijkcentrale, wat ervoor kan zorgen dat er echt maar een hele lage downloadsnelheid mogelijk is op jouw adres. Voor je bedrijfsvoering is dit niet de beste keuze, omdat hierdoor videogesprekken moeizaam kunnen verlopen en downloaden en uploaden van data lang kan duren. Maak je maar licht gebruik van je internetverbinding voor je werk en is je huishouden relatief klein, dan kun je DSL-internet overwegen. Doe dan echter wel eerst online de speed test om erachter te komen wat de maximaal haalbare downloadsnelheid op jouw adres is.

Houd er rekening mee dat je als je een internetabonnement voor je thuiskantoor deelt met je huishouden, je maar een deel van de kosten mag opvoeren als zakelijke kosten. Dit moet een reëel percentage zijn dat de verdeling tussen zakelijk gebruik en privégebruik eerlijk weergeeft.

In samenwerking met breedbandwinkel.nl

Mijnzzp.nl