Team Mijnzzp

Online zichtbaarheid

Het aantal zzp'ers in Nederland zit al enkele jaren in de lift. Het zijn voornamelijk jongeren die niet meer onder een baas willen werken, maar zelfstandig ondernemer willen zijn. Meer zzp'ers op de arbeidsmarkt betekent meer concurrentie in verschillende branches.

Wil je als zzp'er dus opvallen voor een (potentiële) klant dan is het nodig om zichtbaar te zijn. Dat doe je onder andere door online zichtbaar te zijn en te kiezen voor SEO uitbesteden. In dit artikel vertellen we je meer over je zichtbaarheid verhogen.

1. SEO uitbesteden aan een expert

Online zichtbaar zijn, betekent onder andere dat je goed vindbaar bent in de zoekmachine. Daarom is het nodig om je website compleet te optimaliseren om zo hoger te scoren in Google. Dit onderdeel wordt ook wel SEO genoemd en betreft een duurzame vorm van zichtbaarheid, omdat het met de juiste kennis, ervaring en tools zorgt voor lange vindbaarheid.

Maar: SEO vergt ook de nodige kennis, waardoor het aan te raden is om dit deel uit te besteden aan een professional. Het toepassen van SEO kost namelijk best wat tijd en omdat SEO constant aan verandering onderhevig is, moet je ook up-to-date blijven van de laatste trends. Je raadt het al: een SEO expert is dat en kan je helpen bij het optimaliseren van je website voor de zoekmachine.

2. Content is king: begin met een blog

Met alleen een SEO verantwoorde website heb je al een heel goed begin. Toch moet je ervoor zorgen dat je website vindbaar blijft. Dat kan een professional voor je doen, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een deel op te je nemen. Wist je bijvoorbeeld dat content de laatste jaren van groot belang is geworden voor Google? Daarom is het aan te raden om een blog te beginnen.

Waar je vroeger zo'n blog kon vullen met teksten zonder al te veel relevante inhoud is dat tegenwoordig niet meer het geval. Wil je een hogere positie in de zoekmachine vergaren dan moet je écht goede teksten produceren. De kans is aanwezig dat dit niet binnen je eigen expertise ligt. Gelukkig zijn er heel wat schrijvende zzp'ers die je in kunt huren.

3. Denk ook aan linkbuilding op websites

Een belangrijk onderdeel van SEO is linkbuilding. Sterker nog: het is zelfs onlosmakelijk verbonden met een sterke SEO strategie. Linkbuilding zorgt voor ongeveer 50% de positie van een bepaalde zoekwoordcombinatie in de resultaten van de zoekmachine. Pak je dit dus goed aan dan kun je voor veel traffic op je website zorgen met hopelijk potentiële klanten of opdrachtgevers.

Linkbuilding betreft namelijk het realiseren van kwalitatieve backlinks op andere kwalitatieve websites die naar jouw website leiden. Het is belangrijk om voor backlinks met een hoge relevantie te gaan (dus op goed bezochte websites) zodat jouw positie in Google flink omhoog gaat. Klinkt dat als Chinees voor je? Geen zorgen: je kunt ook weer kiezen voor linkbuilding uitbesteden om zo alsnog te scoren.

4. Maak accounts aan op sociale media kanalen

Online zichtbaarheid heeft overigens niet alleen te maken met het hebben van een goede SEO website. Om een goed plekje in Google te krijgen, is het ook aan te raden om diverse social media kanalen aan te maken. Sociale media die momenteel erg populair zijn, zijn Instagram en TikTok. Kijk goed of dit kanalen zijn die bij je bedrijf passen, want alleen dan is het een aanrader om er een account aan te maken.

Vind je TikTok te laagdrempelig of te informeel? Ga dan voor LinkedIn, hét zakelijke sociale media platform. Daar maak je een profiel en bedrijfspagina aan en houd je je volgers op de hoogte van de ontwikkelingen binnen je onderneming. Plaats regelmatig voorbeelden van werk om zo mogelijk ook nieuwe klanten aan te trekken.

5. Zorg voor goede Google Reviews over je bedrijf

Tot slot is het aan te raden om aan de slag te gaan met Google Reviews, wil je hoger in Google scoren. Des te meer positieve reviews je hebt, des te hoger Google je plaatst. Aan de hand van dit soort echte beoordelingen denkt Google namelijk dat je een betrouwbaar en kwalitatief bedrijf bent. Daarom zal de zoekmachine je website een hogere positie geven dan wanneer er geen reviews zichtbaar zijn.

Vraag je klanten en opdrachtgevers dus altijd om feedback te geven via Google wanneer ze blij zijn met je diensten en/of producten. Je kunt ook nog gaan voor de mogelijkheid om te reviewen via TrustPilot of om aanbevelingen aan te vragen via LinkedIn. Dat is naast SEO uitbesteden, social media aanmaken en linkbuilding uitbesteden de manier om beter zichtbaar te zijn.

Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl