Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Bureau

Stichting ZZP Nederland is een speciale actie gestart tegen de wet-DBA door het opstellen van een petitie. Deze petitie zal door Stichting ZZP Nederland in December aangeboden worden aan de Tweede Kamer. Het grootste probleem van de nieuwe wet-DBA is volgens Stichting ZZP Nederland dat modelovereenkomsten door de Belastingdienst beoordeeld worden op basis van arbeidswetgeving en niet op ondernemerschap, waardoor veel zzp-ers en opdrachtgevers in de problemen komen. Onlangs is bekend geworden dat het aantal zzp-ers voor het eerst in jaren afneemt, als gevolg van de nieuwe wet-DBA. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van Intelligence-group dat ruim 47.000 zzp-ers opdrachten mislopen door de nieuwe wet-DBA. Maarten Post van Stichting ZZP Nederland heeft dan ook aangegeven volop actie te gaan voeren, zodat Kamerleden niet om de petitie heen kunnen.

Uit het onderzoek van Intelligence-group blijkt dat 11,8 procent van alle zzp-ers problemen ervaart als gevolg van de nieuwe wet-DBA. Het is dus niet zo dat alle zzp-ers opdrachten verliezen door de nieuwe wet-DBA. Vooral zzp-ers die actief zijn in de zakelijke dienstverlening, zorg en de ICT geven aan dat ze opdrachten mislopen. Steeds meer zzp-ers die actief zijn binnen deze branches worden gedwongen om te gaan werken via een payroll constructie of via een uitzendbureau. De overheid heeft eerder aangegeven dat ze schijnzelfstandigheid als zzp-er tegen willen gaan.

De duimschroeven zijn aangedraaid

Modelovereenkomsten worden door de Belastingdienst streng gecontroleerd op schijnzelfstandigheid. Wanneer er sprake is van een gezagsverhouding tussen de zzp-er en de opdrachtgever is de kans groot dat de modelovereenkomst afgekeurd zal worden door Belastingdienst. De criteria van de Belastingdienst met met betrekking tot een mogelijke gezagsverhouding moeten niet onderschat worden. Wanneer je als zzp-er geen eigen inbreng hebt bestaat er volgens de Belastingdienst al een gezagsverhouding, waardoor de zzp-er niet als ondernemer aangemerkt zal worden. Het niet hebben van een eigen inbreng kan bijvoorbeeld zijn het uitvoeren van vaste opdrachten of het les geven uit vaste leerboeken op een school.

Ondanks dat de meeste zzp-ers geen last hebben van de wet-DBA worden er ongeveer 47.000 zzp-ers wel geraakt door de nieuwe wet. Dat deze zzp-ers niet in meer aanmerking komen voor opdrachten komt omdat de gevolgen voor iedereen onduidelijk zijn. Opdrachtgevers zijn momenteel erg terughoudend met het inhuren van zzp-ers, omdat ze bang zijn voor de gevolgen zoals de sociale lasten. Uit eerdere berichtgeving blijkt dat bedrijfsjuristen massaal het advies geven om geen zzp-ers meer in te huren.

Mijnzzp.nl