Team Mijnzzp

Particulier inhuren klusje

Je komt als ondernemer wel eens in een situatie dat je werk uitbesteedt. Bijvoorbeeld aan een andere zelfstandig ondernemer die je inschakelt als je het zelf te druk krijgt. Het is echter ook mogelijk om voor het verrichten van kleine klussen een particulier in te schakelen. Als de betreffende persoon geen ondernemer is en niet bij je bedrijf in dienst is, dan dien je wel gegevens aan te leveren bij de Belastingdienst betreffende Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD).

Waarom een particulier inhuren?

Er zijn verschillende redenen waarom je als ondernemer de keuze maakt om voor bepaalde werkzaamheden een particulier in te huren. Misschien ben je wel een startende ondernemer en heb je iemand in je kennissenkring die studeert en als hobby websites maakt. Of wellicht heb je een buurjongen die filmpjes maakt en wil je een promotievideo voor je bedrijf. Deze persoon hoeft geen ondernemer te zijn en ook niet in dienst te komen van je onderneming als het om een eenmalige dienst gaat. De betreffende particulier kan een kwitantie overleggen die je in de boekhouding kan verwerken. Daarnaast dien je dan de informatie betreffende Uitbetaalde Bedragen aan Derden op te geven bij de Belastingdienst.

Betaling aan particulier in de boekhouding

Heb je een particulier betaald voor een uitgevoerde klus dan dien je dit in de boekhouding te verwerken. Dit kan op eenzelfde manier als wanneer je een rekening van een bedrijf ontvangt. De particulier kan een kwitantie overleggen met daarin een omschrijving van de dienst en het bedrag dat in rekening wordt gebracht. De naam van de particulier dient op de kwitantie te staan en de datum van de levering. Het is eveneens belangrijk dat de naam van jouw bedrijf erop komt te staan, zodat duidelijk is aan wie de diensten geleverd zijn. Er komt geen btw op te staan, want een particulier mag geen btw in rekening brengen. Naast dat jij als ondernemer de Belastingdienst op de hoogte stelt van de uitbetaalde bedragen aan particulieren geldt voor degene die jij hebt ingehuurd eveneens een verplichting. Deze persoon dient het ontvangen bedrag op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting in het kader van inkomsten uit overige werkzaamheden.

Mijnzzp.nl