De kinderopvangsector staat onder druk, niet alleen door personeelstekorten maar ook door veranderingen in de regels. Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om terug te keren in loondienst. Volgens een analyse van ABN AMRO is het aantal zelfstandigen in de kinderopvang het afgelopen jaar fors afgenomen. Vooral strengere regels rondom schijnzelfstandigheid spelen hierbij een grote rol.
Inhoudsopgave
• Scherpere controle op schijnzelfstandigheid
• Voordelen van loondienst winnen terrein
• Wat betekent dit voor jou als zzp’er?
Scherpere controle op schijnzelfstandigheid
De Belastingdienst scherpt de controle op arbeidsrelaties aan. Daarbij wordt gekeken of een zzp’er daadwerkelijk zelfstandig werkt of feitelijk onder dezelfde voorwaarden werkt als iemand in loondienst. In de kinderopvang, waar zelfstandigen vaak op vaste tijden en locaties werken onder gezag van een opdrachtgever, is het risico op een dienstverband groot.
Voor veel zzp’ers betekent dit onzekerheid. Niet alleen over hun positie, maar ook over hun financiën. De kans bestaat dat de Belastingdienst naheffingen oplegt als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit maakt het minder aantrekkelijk om nog als zelfstandige te blijven opereren.
Voordelen van loondienst winnen terrein
Zekerheid over inkomen, pensioen en sociale voorzieningen weegt voor steeds meer mensen zwaarder dan de vrijheid die zzp-schap biedt. In loondienst vallen werknemers onder cao’s en zijn zij verzekerd van doorbetaling bij ziekte of verlof. Vooral in een sector als de kinderopvang, waar het werk vaak intensief en onregelmatig is, kiezen steeds meer zzp'ers voor deze stabiliteit.
Voor kinderopvangorganisaties komt dit niet slecht uit. Door het tekort aan gekwalificeerd personeel zijn zij gebaat bij medewerkers die ze langdurig kunnen inzetten. De toename van vaste contracten kan dus ook bijdragen aan een stabielere sector.
Wat betekent dit voor jou als zzp’er?
Ben je zelfstandig in de kinderopvang? Dan is het raadzaam om kritisch naar je werksituatie te kijken. Werk je voor één opdrachtgever, op vaste dagen en onder duidelijke instructies? Dan is het goed mogelijk dat je fiscaal gezien als werknemer wordt beschouwd. Laat je in dat geval adviseren om vervelende verrassingen te voorkomen.
Een alternatief is om je diensten te verbreden of te combineren met andere vormen van werk, zoals training, begeleiding of projectmatige inzet. Zo houd je meer controle over je ondernemerschap én voldoe je meestal aan de eisen van de Belastingdienst.
Mijnzzp.nl