Team Mijnzzp

Winkel

Uit een onderzoek van het CBS in samenwerking met Google blijkt dat van alle 1,5 miljoen Nederlandse bedrijven ruim twee derde geen eigen website heeft. Deze constatering is op zijn minst schokkend te noemen en niet te begrijpen. Het niet online vindbaar zijn als bedrijf mag vandaag de dag niet meer voorkomen. Bedrijven die online niet vindbaar zijn zullen ongetwijfeld veel omzet mislopen. Hoogleraar bedrijfskundige Henk Volberda geeft dan ook aan dat bedrijven meer aandacht moeten hebben voor digitalisering. Hij geeft aan dat bedrijven die niet vindbaar zijn dit niet zullen merken, omdat mogelijke klanten gewoon naar de concurrent stappen die wel online vindbaar is. Vooral eenmanszaken zijn volgens het CBS online onvindbaar. Van de ruime 1 miljoen bedrijven die niet beschikken over een eigen website zijn er ruim 800.000 zzp-ers. 83 procent van alle bedrijven zonder een eigen website is dus werkzaam als zzp-er.

Binnen Nederland hebben 555.000 bedrijven een eigen website en ruim 800.000 bedrijven niet. Deze 800.000 bedrijven bestaan voornamelijk uit eenmanszaken, zoals zzp-ers en freelancers. Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste bedrijven hun website alleen gebruiken voor informatievoorziening en niet als verkoopkanaal. Het niet actief gebruiken van een website als verkoopkanaal zal ongetwijfeld niet voor ieder bedrijf even belangrijk zijn, maar is wel een gemiste kans op omzet.

Zzp-ers en freelance bedrijven zien kennelijk geen toegevoegde waarde in een eigen website en in hun online vindbaarheid als bedrijf. Dit is toch echt wel een gemiste kans te noemen, omdat het via je eigen website mogelijk is om veel meer informatie te bieden dan op externe website zoals LinkedIn of Facebook. Ook kan een eigen website prima dienen als verkoopkanaal, afhankelijk van het bedrijf. Met een eigen website zijn er daarnaast meer mogelijkheden om gevonden te worden via andere websites. Denk hierbij aan websites die onlinebedrijfsprofielen aanbieden, zodat de eigen website beter gevonden kan worden.

Het niet hebben van een eigen website als zzp-er of als freelancer mag niet voorkomen in deze tijd, omdat tegenwoordig iedereen zoekt via het internet. Als startende zzp-er of als freelancer is het maken van een eigen website belangrijk en één van de taken die meteen geregeld moet worden. Een eigen website als zzp-er of als freelancer, zodat klanten en andere bedrijven je kunnen vinden, hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Vandaag de dag is het maken van een website meestal kinderspel en het hoeft niet veel geld te kosten.

Mijnzzp.nl