Team Mijnzzp

Lokaal bedrijf openen

Heb je plannen om een bedrijf te beginnen en open je lokaal een vestiging, zoals een winkel of ander type bedrijf? Het is goed om te weten dat er verschillende aspecten van belang zijn om tot een keuze voor een locatie te komen. Je kan hiervoor gebruikmaken van een omgevingsanalyse, waarbij je uiteraard ook rekening houdt met geldende wet- en regelgeving. Ontdek hier waar je het beste rekening mee kan houden als je lokaal een bedrijf wilt openen.

Inhoudsopgave
Controleer het bestemmingsplan
Nieuwe Omgevingswet
Zijn er bouwplannen in de omgeving?

Controleer het bestemmingsplan

Heb je een locatie op het oog dan is het belangrijk om het bestemmingsplan te bekijken dat onderdeel uitmaakt van je omgevingsanalyse. Controleer bijvoorbeeld of het bestemmingsplan de mogelijkheid biedt om eventueel uit te breiden in de toekomst. Check ook hoe het zit met het geleverd krijgen van goederen. Is het wel toegestaan dat er een vrachtwagen bij je winkel komt en zijn er misschien milieuregels van toepassing. De gemeente waarin jij lokaal je bedrijf wilt openen, kan je in deze informatie voorzien. Vergeet ook niet om te denken aan wet- en regelgeving die mogelijk in de toekomst van toepassing is, zoals op het gebied van de CO2-uitstoot. Denk ook aan gemeentelijke maatregelen om overlast te voorkomen, zoals waar flitsbezorgers rekening mee moeten houden.

Nieuwe Omgevingswet

Het is de bedoeling dat vanaf 1 juli 2023 de nieuwe Omgevingswet van toepassing is. Dit maakt het gemakkelijker om een vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld als je wilt verbouwen. Of een bestaand gebouw tot een kantoor of winkel wilt ombouwen. Het voordeel van de nieuwe wet is dat je met een enkele aanvraag voldoet aan alle wet- en regelgeving.

Zijn er bouwplannen in de omgeving?

Bij het lokaal openen van een bedrijf speelt de locatie net als de bereikbaarheid voor je klanten een grote rol. Daarom is het ook handig om te kijken of er in de omgeving bouwplannen op de agenda staan. Houd daarom de bouwplannen in de gaten of doe navraag bij je gemeente waar je jouw bedrijf wilt vestigen. Overigens biedt de KVK ook een schat aan informatie, zoals de voordelen en nadelen van de omgeving met de speciale Regiodata tool.

Mijnzzp.nl