Team Mijnzzp

Alcoholwet

Er is sprake van een verplichting tot een scherpere leeftijdscontrole voor de online verkoop van alcohol. Sinds 1 juli 2021 zijn er al strikte regels van toepassing aan de online verkoop van alcohol, waarbij ondernemers voor het uitvoeren van een leeftijdscontrole verantwoordelijk zijn. Het is echter nu zo dat bij de online verkoop van alcohol de ondernemer niet alleen verantwoordelijk is op het moment van bestelling, maar zelfs tot en met de bezorging.

Inhoudsopgave
Leeftijdscheck bij bezorging
Controle door pakketbezorger
Boete voor verkopers

Leeftijdscheck bij bezorging

Bij het online kopen van alcohol in een webwinkel geldt al dat de klant de leeftijd moet invullen of een vinkje moet zetten om te verklaren ouder te zijn dan 18 jaar. Naast deze regel geldt dat het ook nodig is om de klant tijdens het bestelproces informatie te geven over de leeftijdscontrole die tijdens de bezorging plaatsvindt. Als ondernemer ben je bovendien ook verplicht om de bezorging te laten uitvoeren op het adres dat is opgegeven bij de bestelling.

Controle door pakketbezorger

Het is als ondernemer met een webshop waar je alcohol voor de verkoop aanbiedt natuurlijk ondoenlijk om zelf naar elk adres te rijden om te checken of de klant minimaal 18 jaar is. Deze taak is dan ook uit te besteden aan de pakketbezorger. Dat kost wel extra geld, want je betaalt als ondernemer een toeslag om de leeftijdscontrole door de bezorger te laten uitvoeren. Deze prijs bereken je als ondernemer dan door aan de klant om te voorkomen dat je minder winst maakt. Klanten zijn daar natuurlijk niet blij mee, maar als je de prijs niet verhoogt, zijn de extra kosten voor jou als ondernemer.

Boete voor verkopers

Het is wel belangrijk om de afspraken over de leeftijdscontrole door de bezorger in een document vast te leggen. Je bent als ondernemer overigens zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de check. Mocht blijken dat er geen controle op de leeftijd is uitgevoerd tijdens de bezorging dan leidt dat mogelijk tot een boete. Bijvoorbeeld als de NVWA ontdekt dat de controle niet is uitgevoerd en er alcohol aan een minderjarige is verkocht en is overhandigd.

Zzp aan het werkEr zijn redelijk veel zzp'ers die te maken hebben met bezorging.

Als zzp'er moet je dus vooral opletten met de verzorging van alcohol. In het ergste geval kun je een forse boete krijgen als bezorger.

Mijnzzp.nl