Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Zuidas Amsterdam zakenmensen

Staatssecretaris Wiebes heeft vorige week in de Tweede Kamer aangegeven om de problemen met de wet DBA met urgentie aan te pakken, na kamervragen van het CDA. Wat deze urgentie precies zal inhouden is niet geheel duidelijk. Eerder heeft Staatssecretaris Wiebes aangegeven dat er in december een evaluatie zal plaatsvinden met betrekking tot de wet DBA. Deze evaluatie zal dus nu kennelijk een maand eerder plaatsvinden.

De noodzaak van een snelle ingreep is Staatssecretaris Wiebes inmiddels duidelijk geworden, omdat steeds meer zzp-ers, opdrachtgevers, politieke partijen en belangenbehartigers aangeven dat er grote problemen ontstaan door de wet DBA. Er worden veelvuldig voorbeelden aangehaald van zzp-ers die geen opdrachten meer krijgen door de wet DBA, omdat opdrachtgevers niet weten wat de gevolgen zijn van de nieuwe wet.

Het grootste pijnpunt met betrekking tot de wet DBA is volgens de meeste zzp-ers en opdrachtgevers de gezagsverhouding. De gezagsverhouding heeft betrekking op mogelijke schijnzelfstandigheid, wat niet wordt toegestaan door de Belastingdienst. Wanneer er precies sprake is van schijnzelfstandigheid is voor de meeste zzp-ers en opdrachtgevers niet duidelijk, waardoor de meeste opdrachtgevers het zekere voor het onzekere nemen en dus geen opdrachten meer gunnen aan zzp-ers.

Ondanks dat uit eerder onderzoeken gebleken is dat de meeste zzp-ers geen gebruik maken of problemen ondervinden met de nieuwe wet DBA, blijken de problemen groot genoeg om ze versneld aan te pakken. Wat deze aanpak van problemen precies inhouden is momenteel niet duidelijk, maar het zal ongetwijfeld betrekking hebben op de mogelijke gezagsverhouding.

Mijnzzp.nl