Team Mijnzzp

Een gezonde werkplek

Als zzp’er ben je je eigen werkgever. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor jezelf. Het is makkelijk om dat te negeren omdat het enkel voor jezelf is en niemand controleert of jouw werkplek wel in orde is. Maar als je nog lang plezier wilt kunnen hebben van je lichaam, kun je er maar beter voor zorgen dat je op een gezonde manier je werk kunt doen. Daar moet je een aantal belangrijke investeringen voor doen, maar dat zijn wel investeringen in je eigen welzijn en gezondheid. We bespreken hoe je een gezonde werkplek creëren voor jezelf kunt aanpakken.

Ergonomische meubelen

Ergonomie is het kernwoord in het creëren van een gezonde werkplek. Een goede werkhouding waarbij je je lichaam zo min mogelijk belast is daar de kern van. Dat begint bij de aanschaf van een ergonomische bureaustoel met voldoende rugsteun en verstelbaarheid, zodat je er netjes rechtop en met voeten plat op de grond op kunt zitten. Naast de bureaustoel, is ook de hoogte van je bureaublad van belang. Voor de ideale werkhoogte, heb je een verstelbaar bureau nodig. Idealiter kies je zelfs voor een zit/sta-bureau, zodat je staand en zittend werken kunt afwisselen. Dat is immers het beste voor je lichaam: veel zittend werken is ongezond, maar lang staan is niet goed voor de voeten en de doorbloeding in de benen.

Belangrijke accessoires

Cruciaal voor een goede werkhouding achter de computer, is dat je monitor op een armlengte afstand staat met de bovenrand op ooghoogte. Staat de voet van je beeldscherm deze hoogte niet toe, investeer dan in een monitorverhoger. Dat is een soort tafeltje waar je je beeldscherm op kunt zetten, zodat je wel de juiste hoogte kunt bereiken. Investeer ook in een polssteun die je aan je toetsenbord kunt bevestigen. Dat is prettig voor je armen én voorkomt dat je toetsenbord naar achteren schuift en je alsnog gebogen gaat zitten werken. Om een muisarm te voorkomen, is het verstandig om te investeren in een verticale muis. Dat is even wennen, omdat je die anders vasthoudt en bedient, maar het is wel beter voor je arm. Gebruik je een laptop? Kies voor een tweede scherm op ooghoogte of een laptopstandaard en een los toetsenbord.

Belangrijke accessoires kantoor

Planten

Natuurlijk mag je je kantoorruimte ook wel een beetje aankleden. Een stukje decoratie dat ook op het gebied van gezondheid nuttig is, is de toevoeging van planten. Niet alleen kunnen deze veel doen voor de sfeer en uitstraling van je kantoor waardoor de ruimte fijner wordt om in te verblijven, zorgen planten ook voor een beter klimaat in de ruimte. Ze zuiveren de lucht, wat geen overbodige luxe is in een ruimte waar elektrische apparaten de hele dag staan te loeien, en produceren zuurstof. Voldoende zuurstof is nodig om je goed te kunnen concentreren. Met planten in je kantoor word je daarom ook productiever.

Neem deze tips ter harte, want anders ga je snel genoeg merken dat je lichaam begint te protesteren. Het leven draait niet alleen om werk, dus is het wel zo prettig als je in je vrije tijd niet te kampen hebt met lichamelijke klachten als gevolg van een verkeerde werkhouding omdat je niet op een optimale manier achter je computer zit.

In samenwerking met manutan.nl

Mijnzzp.nl