Team Mijnzzp

Auto importeren

Als zzp’er moet je waarschijnlijk een beetje opletten als het op je uitgaven aankomt. Het maakt daarbij eigenlijk niet veel uit of dat nu voor zakelijk of privé is. Ben je toe aan een nieuwe auto? Dan kan het importeren van een auto uit het buitenland een aantrekkelijke optie zijn! Maar er komt bij het importeren van een auto heel wat kijken. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je overweegt een auto te importeren.

Bepaal je budget en wensen

Voordat je begint met het zoeken naar een auto in het buitenland, is het belangrijk om eerst goed na te denken over je budget en wensen. Hoeveel geld heb je beschikbaar en aan welke eisen moet de auto voldoen qua merk, model, bouwjaar, kilometerstand, uitrusting etc.? Misschien heb je al een goed omlijnd idee en ben je bijvoorbeeld op zoek naar een goede Audi A3 Occasion voor een bepaald maximum bedrag. Maar anders moet je eens gaan brainstormen. Door dit vooraf helder te hebben, kun je namelijk gerichter zoeken en voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Houd er rekening mee dat de prijs die je in het buitenland voor een auto betaalt lang niet alles is. Je zult ook rekening moeten houden met transportkosten, invoerrechten, BTW en de keuring van de auto. En dan heb je nog de BPM. Deze kosten kunnen flink oplopen, dus zorg dat je hier een realistische inschatting van maakt en neem dit mee in je budget.

BPM

Bereken de BPM; dit is één van de belangrijkste aspecten bij het importeren van een auto. Aan de hand van de BPM, ofwel Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen, kun je namelijk bepalen of het lonend is om te importeren. Vooral bij jong gebruikte auto’s uit Duitsland kan het je een interessante besparing opleveren; in het luxe segment gaat dit toch al vaak om enkele duizenden euro’s! Maar er zijn veel wijzigingen geweest in de manier waarop deze berekening gedaan dient te worden. Sinds de invoering van het BPM 2013 regime is deze niet meer gekoppeld aan de nieuwprijs van een voertuig, maar bestaat deze uitsluitend nog uit een CO2-heffing. Naar aanleiding daarvan moet je als zzp’er aangifte BPM doen.

Echter, doordat er dus meerdere manieren zijn om bij import de BPM te berekenen, kun je -volledig legaal- op een lagere BPM uitkomen. Het is slim om dit dus door een specialist te laten berekenen, zodat je geen voordeel laat liggen.

Administratie en kosten, nog even alles op een rijtje:

Het importeren van een auto gaat gepaard met de nodige administratieve rompslomp. Zorg dat je precies weet welke documenten er nodig zijn en dat deze volledig en correct zijn ingevuld. Denk hierbij aan de aankoopnota, een certificaat van overeenstemming (CVO), een kentekenbewijs en een geldig keuringsbewijs. Verder is het belangrijk om te weten dat je  invoerrechten, BPM en BTW moet betalen; staar je dus niet blind op de aanschafprijs, maar houd ook rekening met deze bijkomende kosten. Daarnaast is het slim om uit te zoeken wat in jouw geval voordeliger is: je auto als zakelijk of privé op te geven bij de Belastingdienst.

Transport en verzekering

Bedenk van tevoren hoe je de auto naar Nederland wilt transporteren en of het dan verzekerd is tegen diefstal en schade. Laat je de auto op eigen kracht rijden of kies je voor transport per schip, trein of vrachtwagen? Vergelijk de kosten en voorwaarden van verschillende transportbedrijven. Verzeker je auto direct na aankoop.

Keuring en registratie

Elke geïmporteerde auto moet worden gekeurd voordat deze in Nederland de weg op mag. Pas daarna kun je deze registreren bij de RDW en krijg je een Nederlands kenteken. Garantie en onderhoud

Let goed op welke garantie je krijgt op een geïmporteerde auto. Fabrieksgarantie is vaak alleen geldig in het land van herkomst. Sommige verkopers bieden een eigen garantie, maar controleer goed wat de voorwaarden zijn en/of reparaties en onderhoud ook in Nederland uitgevoerd kunnen worden.

Zoek een betrouwbare verkoper

Dat allemaal gezegd hebbende, belanden we bij het laatste en misschien wel belangrijkste punt: het vinden van een betrouwbare verkoper. Je kunt natuurlijk zelf naar Duitsland gaan om een mooie occasion te zoeken, maar dan moet je ook zelf het hele proces van A tot Z uitvoeren. Best een lastige klus! Een goede importeur heeft zowel verstand van auto’s als van de regelgeving omtrent de import. Kies voor een importeur dat erkend is door het RDW en dat veel ervaring heeft. Zo word je veel tijd, moeite en zorg uit handen genomen en ben je verzekerd van een voordelige deal. Zo rijd jij straks in je droomauto voor een scherpe prijs. Veel succes!

De inhoud van dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl