Team Mijnzzp

Internationaal zaken doen

Ben je een ondernemer die internationaal zakendoet of van plan bent te gaan doen? Het is dan belangrijk om je goed bewust te zijn van een aantal zaken. Dit voorkomt namelijk dat je in valkuilen stapt bij het internationaal zakendoen. Wat de belangrijkste valkuilen bij internationaal zakendoen zijn, ontdek je hier.

Inhoudsopgave
Risico op wanbetalers in het buitenland onderschatten
Zakendoen met onbetrouwbare zakenpartners in het buitenland
Je niet verdiepen in andere zakelijke cultuur
Gemakkelijk denken over transport

Risico op wanbetalers in het buitenland onderschatten

Je hebt als ondernemer altijd met het risico van wanbetaling te maken. Bij internationaal zakendoen is dat risico nog wat groter. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je te maken krijgt met openstaande rekeningen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een deelbetaling te eisen als je producten levert. Of om een vooruitbetaling vraagt bij het leveren van diensten. Daarnaast zijn er opties om de kredietwaardigheid van je internationale zakenpartner te laten onderzoeken. Maak ook duidelijk afspraken het soort valuta en bij voorkeur voorkom je valutaschommelingen door euro’s als betaalmiddel overeen te komen.

Zakendoen met onbetrouwbare zakenpartners in het buitenland

Het komt bij zakendoen in het buitenland wel eens voor dat je met een onbetrouwbare partij in zee gaat. Dit is natuurlijk beter te voorkomen. Krijg je bijvoorbeeld een voorstel dat niet helemaal strookt met de wet? Dan kan je deze handelspartner beter links laten liggen. Het aannemen van steekpenning en omkoping is wat dat betreft zelfs strafbaar. Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om alle afspraken vast te leggen.

Je niet verdiepen in andere zakelijke cultuur

De zakelijke cultuur is in ieder land anders. Zelfs direct over de grens in Duitsland en België zijn er al andere manieren van zakendoen van toepassing. In elk land gelden wat dat betreft andere gewoonten, ook op zakelijk vlak. Het is belangrijk om je te verdiepen in de regels en gewoonten van het land waarin je zaken wilt gaan doen.

Gemakkelijk denken over transport

Bij internationaal zakendoen kan je als ondernemer te maken krijgen met internationaal transport. Het is wat dat betreft belangrijk om op de hoogte te zijn van alle regels die van toepassing zijn op internationaal transport. Denk bijvoorbeeld aan de documenten die je nodig hebt, maar ook aan douaneregels.

Mijnzzp.nl