Team Mijnzzp

Pitch

Het is als ondernemer soms nodig om opdrachtgevers van jouw expertise te overtuigen. Een pitch hoeft geen lang verhaal te zijn, maar kan ook door kort en krachtig te zijn indruk maken op de toehoorders. Het is belangrijk duidelijk te maken waarom de keuze op jou moet vallen. Dit doe je onder meer door jezelf te onderscheiden van de concurrentie en te laten zien wat de opdrachtgever aan jou heeft. De onderstaande tips voor een goede pitch komen daarbij in elk geval van pas.

Inhoudsopgave
1. Start vol overtuiging
2. Let op je non-verbale houding
3. Zorg voor interactie
4. Blijf energiek

1. Start vol overtuiging

Ga met het houden van je pitch direct van start met volle overtuiging. Maak bijvoorbeeld gebruik van een bewering of belofte die kracht uitstraalt. Vermijd het gebruik van ingewikkelde woorden of het opnoemen van specificaties. Zorg ervoor dat je direct de aandacht van de toehoorders te pakken hebt. Wist je hoe belangrijk de eerste seconden zijn? Onderzoek wijst uit dat mensen gemiddeld al na acht seconden de aandacht tijdens het luisteren verliezen. De eerste seconden zijn dan ook van cruciaal belang om de luisteraar aan je te binden.

2. Let op je non-verbale houding

Je woorden zijn tijdens een goede pitch krachtig en overtuigend, maar je lichaamshouding moet daarmee in overeenstemming zijn. Je non-verbale communicatie is daarom van groot belang. Je kan oefenen voordat je een pitch houdt en het liefst met toehoorders die je van feedback kunnen voorzien. Het is in ieder geval van belang om een zelfverzekerde en open houding te hebben. Beperk de handgebaren tot de momenten die je extra kracht bij wilt zetten.

3. Zorg voor interactie

Een goede pitch maakt indruk en dit is onder meer te realiseren door de toehoorders te betrekken bij je verhaal. Dit kan met korte en krachtige zinnen, maar ook door voor interactie te kiezen. Op deze manier maak je de pitch meer levendig en zorg je voor een betrokken gevoel bij je verhaal.

4. Blijf energiek

Bij het houden van een goede pitch knalt de energie eraf en het is de bedoeling om er ook een knallend einde aan te maken. De energie moet niet minder worden aan het eind, maar nog net zo sprankelend zijn als je bent begonnen. Haal nog even de kern van je pitch aan, zodat je blijvend indruk maakt.

Mijnzzp.nl