Team Mijnzzp

Altcoins

We kunnen er niet meer omheen: het aantal crypto-ondernemers in Nederland neemt toe. Ook het aantal ondernemers en particulieren dat in ons land investeert in crypto is sinds de coronacrisis stijgende.

Grote kans dat je als zzp’er er wel eens over nagedacht hebt om te beginnen met investeren in cryptocurrency. Al die goede verhalen over de Bitcoin; daar moet toch iets van waar zijn? Vandaag de dag is het niet alleen meer interessant om naar Bitcoin over te stappen. Ook altcoins worden alsmaar populairder. Wat altcoins precies zijn en waarom je er in zou kunnen investeren, lees je hier.

Wat zijn altcoins eigenlijk precies?

Wanneer je besluit om te investeren in cryptocurrency zie je al gauw dat er meer keuze is dan alleen de keuze voor de Bitcoin. Je kunt namelijk ook in zogeheten altcoins investeren. Deze altcoins, afgeleid van ‘alternative coins’, zijn alle andere cryptomunten dan de Bitcoin. Denk bijvoorbeeld aan Ripple op de XRP koers, maar ook aan Ethereum en Litecoin. Aan het begin van 2009 vond de eerste transactie met Bitcoin plaats, een digitale munt die opgericht is door Satoshi Nakamoto. Hij gebruikte zijn pc om Bitcoin te minen. Al gauw bleek daar veel interesse in te zijn.

Op antwoord daarop besloten steeds meer mensen en groepen mensen om te beginnen met cryptomunten. De Bitcoin bleek namelijk al snel het nodige geld waard te zijn; dat wilden ze zelf ook wel met een eigen digitale munt. Hierbij keek men naar de voordelen en de nadelen van de Bitcoin. Wat ging er goed en wat ging er fout? Op basis daarvan zijn er diverse altcoins gemaakt die de pluspunten van de Bitcoin hebben meegenomen en de minpunten achter zich hebben gelaten. Dat resulteert in een aantal veelbelovende alternatieve cryptomunten waar jij tegenwoordig in kunt investeren.

Zzp’er en investeren in cryptocurrency

Als zzp’er kun je ervoor kiezen om als ondernemer of als particulier te investeren in cryptocurrency. In beide gevallen moet je er belasting over betalen. Sinds 2018 heeft de Nederlandse overheid in samenwerking met de Belastingdienst besloten dat er belasting moet worden betaald over vermogen in cryptovaluta. Dat is niet heel vreemd; het is immers geld waard. In box 3 (overige bezittingen) is een plekje vrijgemaakt waar je je vermogen in crypto moet aangeven. Vervolgens hangt het af van je vermogen hoeveel belasting je erover moet betalen.

Nu vraag je je misschien af of het juist slim is om als ondernemer of als particulier te investeren in cryptomunten. Het is goed om te weten dat wanneer je een eenmanszaak of VOF hebt investeren in crypto gezien wordt als privé investeren. Dat kun je dus gewoon in box 3 opgeven. Heb je echter een BV of NV en besluit je om met de winst uit dat bedrijf te investeren in crypto? In dat geval moet je én meer belasting betalen én er rekening mee houden dat je een risico neemt door te investeren met zakelijk geld. Of je nu in de Bitcoin koers of een andere koers zoals de ADA koers (Cardano) investeert - crypto is en blijft volatiel.

Is investeren in altcoins slim als zzp’er?

Als zzp’er met een eenmanszaak hoef je je wat dat betreft dus niet heel druk te maken, zolang je maar op de hoogte bent van de regels omtrent cryptovaluta. Wat wel fijn is om te weten, is dat je nooit zomaar met al je geld moet gaan investeren. Zoals je hierboven kon lezen, is de cryptomarkt heel volatiel. Dat betekent dat de koersen ontzettend kunnen wisselen. De ene dag is de XRP koers of de ADA koers heel winstgevend, terwijl je de koersen de andere dag weer ziet zakken. Investeer daarom altijd alleen met geld dat je eventueel zou kunnen missen. Op die manier kom je nooit voor financieel onhandige situaties te staan.

Omdat niemand de toekomst van altcoins en Bitcoin kan voorspellen, is er geen duidelijk antwoord te vinden op de vraag of investeren in altcoins slim is. Het is met de juiste kennis in ieder geval wel meer dan interessant te noemen. Sinds de coronacrisis gaat het ontzettend goed op de diverse koersen van zowel altcoins als Bitcoin. Nu steeds meer mensen kennismaken met cryptocurrency is de verwachting er wel dat het alleen maar beter zal gaan. Maar: de tijd zal het leren. Tot die tijd kun je in ieder geval iets investeren in de XRP koers of ADA koers als zzp’er om zo hopelijk een beetje geld bij te verdienen voor je pensioen.

Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl