Team Mijnzzp

Verzekering afsluiten

Werken is iets wat altijd moet. Je hebt dit namelijk nodig om aan een inkomen te komen en met dat inkomen kan je dan weer allerlei dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan het halen van je boodschappen, het betalen van je rekeningen en ga zo maar door. In Nederland zijn er veel mensen die werken in loondienst. Dit wil zeggen dat ze werken voor een baas en die baas geeft de mensen in ruil voor hun arbeid een bepaald salaris. Er zijn ook veel Nederlanders die niet in loondienst werken. Zij zijn namelijk iets voor zichzelf begonnen. Een deel van deze groep is ondernemer. Het andere deel van de groep die voor zichzelf is begonnen is ZZP’er geworden. Als je in loondienst bent kan je het je nog wel veroorloven om heel even niet te werken. Dit moet dan natuurlijk niet heel lang duren, want dat is voor zowel jezelf als voor je baas niet prettig. Gelukkig zijn er dan nog anderen die het werk van je over kunnen nemen. In het geval van een ZZP’er is dat niet zo. Als je als ZZP’er langere tijd uit de roulatie bent dan kan dit serieuze problemen opleveren. Je kan dan namelijk niet werken en kan dus ook geen inkomen krijgen. Gelukkig is hiervoor de arbeidsongeschiktheidsverzekering, afgekort de AOV.

Een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als ZZP’er

Iedereen kan het overkomen dat hij of zij voor langere tijd niet in staat is om werk te verrichten. Zo ook bij een ZZP’er. Als ZZP’er heb je dan helemaal geen inkomen meer. Je kan toch nog enigszins een inkomen krijgen als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Een AOV voor ZZP’ers is erg belangrijk. Met behulp van deze verzekering krijg je namelijk iedere maand toch nog een soort inkomen. Dit inkomen krijg je in de vorm van een uitkering. Het bedrag is misschien niet zo hoog als het bedrag wat je normaal gesproken zou verdienen, maar in tijden dat je niet in staat bent om te werken zul je al lang blij zijn dat je een vorm van inkomen hebt. De meest noodzakelijke dingen kan je dan namelijk alsnog doen, denk bijvoorbeeld aan het doen van de boodschappen. Er zijn erg veel verschillende verzekeringen die je beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. Het zijn er zelfs zoveel dat je misschien niet weet welke verzekering het beste voor jou is. Gelukkig is het erg makkelijk om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Het grootste verschil zal zitten in welke premie je moet betalen voor de verzekering. In de kern is namelijk iedere verzekering hetzelfde, want ze zullen je allemaal beschermen als je voor een langere tijd arbeidsongeschikt bent geraakt. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat je op jonge leeftijd een lagere premie moet betalen. Dit komt omdat je op jonge leeftijd een lager risico hebt om arbeidsongeschikt te raken. Zo zijn er nog veel meer haakjes en oogjes aan het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het afsluiten van een dergelijke verzekering kan absoluut geen kwaad.

Hier moet je rekening mee houden

Het allerbelangrijkste is om er rekening mee te houden dat je niet automatisch verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid als je begint als ZZP’er. Je zult hier dus zelf nog achteraan moeten, als je je hier ten minste tegen wilt verzekeren. Het valt zeker aan te raden om deze verzekering af te sluiten, want het inkomensverlies dat je lijdt als je arbeidsongeschikt raakt is hiermee namelijk voor een groot deel te dekken. Je moet rekening houden met het minimale benodigde inkomen dat je nodig hebt als je niet meer kunt werken. Als je verantwoordelijk bent voor veel van het inkomen in je huishouden kan je het beste kiezen voor een hoge arbeidsongeschiktheidsverzekering. Naast het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het ook aan te raden om zelf al een buffer op te bouwen. Zo kan je zelf namelijk ook al voor een groot deel het inkomensverlies opvangen. De verzekering hoeft dan minder te dekken en kan daardoor voordeliger voor je uitvallen.

Wanneer ben ik een ZZP’er?

Een ZZP’er ben je niet zomaar. Om een ZZP’er te zijn zul je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Deze voorwaarden zijn door de belastingdienst vastgesteld. Er zal ook door de belastingdienst gekeken worden of je aan deze voorwaarden voldoet. Zolang je niet aan al deze voorwaarden kunt voldoen ben je dus ook geen ZZP’er. Als je aan in totaal zes kenmerken voldoet kan je jezelf een ZZP’er noemen. Tot die tijd ben je dus nog geen ZZP’er en zul je je best moeten doen.

Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl