Team Mijnzzp

Ondernemers aan het werk

Als ondernemer merk je dat er heel veel tegelijk aan de hand is. Na de problematiek en het hoofd boven water houden tijdens de COVID-19 maatregelen, volgde de oorlog in de Oekraïne en nu rijzen de energieprijzen de pan uit. Je moet daardoor snel denken en maatregelen treffen om te kunnen blijven ondernemen. Het is daarbij heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ondernemen, de economie en meer. Maar vergeet je eigen scholing niet. Pak daarom de kansen die je pakken kan, want in een turbulente tijd is dat extra belangrijk.

Lees de krant

Heel belangrijk voor alle ondernemers – en dus niet alleen de zzp’ers – is dat je op de hoogte blijft van je branche. Vakliteratuur en websites voor ondernemers bieden veel informatie. Maar neem ook eens een abonnement op de Telegraaf bijvoorbeeld. Kranten bieden namelijk soms net wat meer diepgang of een ander perspectief op bepaalde zaken. Hierdoor kom je tot heel andere inzichten. Vooral de Financiële Telegraaf, de financiële bijlage, is een aanrader, omdat deze journalisten alles weten over het reilen en zeilen van de economie en hoe het staat met andere bedrijven. Dat is extra fijn, omdat je als zzp’er toch vaak alleen opereert in het bedrijfsleven. Doe er dus je voordeel mee.

Blijf vooruit kijken

Alles gaat een keer voorbij. Dat geldt voor een oorlog, maar ook voor de verhoogde energieprijzen. Blijf dus niet te lang hangen in het nu, maar blijf vooral naar de toekomst kijken. Door alvast te bedenken wat je zou kunnen doen na het bezuinigen op gas en elektra bijvoorbeeld kun je een eventuele tweede golf van te hoge energieprijzen beter opvangen. Misschien kun je al investeren in het opwekken van je eigen energie voor je kantoor. Voor iedereen, dus ook voor ondernemers, zijn er mogelijkheden. Door je daarop te focussen (en ondertussen kennis te vergaren) weet je deze zeker te vinden.

Volg een cursus of opleiding

Een ander belangrijk onderdeel van vooruit kijken en kennis vergaren is scholing. Je kan verschillende subsidies krijgen voor het betalen van bedrijfsgerichte studies. Stel je bent werkzaam als zzp’er in de zorg, dan kun je cursussen en opleidingen volgen die te maken hebben met zorg, gezondheid en welzijn. Iedere branche is voortdurend aan het veranderen en ontwikkelen. Blijf dus niet stilstaan en ontwikkel jezelf mee. Door middel van gerichte cursussen en opleidingen te volgen, leer je vanzelf anders naar je branche te kijken en je beter te ontwikkelen voor de toekomst.

Impact op je bedrijf

Op dit moment gebeurt er nu eenmaal veel in de wereld en er zal altijd veel blijven gebeuren. Grote gebeurtenissen als natuurrampen, pandemieën en conflicten hebben hun weerslag op hoe jij onderneemt. Het kan een kleine impact hebben, waarbij je wellicht grondstoffen duurder moet inkopen. Maar het kan ook een zeer grote impact hebben op je bedrijfsvoering. De corona lockdowns bijvoorbeeld hebben veel midden en klein bedrijven financiële problemen gegeven. Dat wil je gewoon niet nog eens meemaken. Anticiperen op grote gebeurtenissen helpt om de kansen in de toekomst te kunnen blijven pakken. Daarom is het belangrijk om jezelf altijd van informatie te voorzien. Het nieuws is een heel belangrijke bron om ontwikkelingen in de wereld die interessant zijn voor je bedrijf op de voet te volgen. Dit hoeven overigens niet alleen vervelende gebeurtenissen te zijn. Leuke, bijzondere of spannende evenementen kunnen ook impact hebben op je onderneming.

Kortom, zorg dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen in eigen land en de wereld door het vergaren van nieuws, nascholing en de toekomst niet uit het oog te verliezen. Ondernemen is vooruitgaan, met kennis geef je jezelf daar een flinke voorsprong mee op de rest van je branchegenoten.

Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl