Team Mijnzzp

Buitenland zaken doen

Heb je plannen om in het buitenland een bedrijf te beginnen dan zijn er andere regels van toepassing dan in Nederland. Zo heeft elk land aparte wet- en regelgeving voor ondernemers die een bedrijf willen starten. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in de rechtsvormen en er is verschil in het belastingstelsel en sociaal zekerheidsstelsel. Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in de betreffende regelgeving.

Ga op onderzoek uit

Het is bij het beginnen van een bedrijf in het buitenland belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan. Ga daarom tijdig op onderzoek uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk daarbij niet alleen aan de wetten en regels, maar verdiep je bijvoorbeeld ook in het vestigingsklimaat en in de zakelijke cultuur. Wellicht zijn er ook financieringsregelingen in het betreffende land of zijn er subsidies beschikbaar. Het komt ook steeds vaker voor dat er sprake is van een rondtrekkende digital nomad.

Maak de keuze voor een rechtsvorm

Het starten van een bedrijf in het buitenland gaat gepaard met de keuze voor een rechtsvorm. Daarom is het verstandig om te onderzoeken welke rechtsvormen er allemaal mogelijk zijn. Zet deze op een rijtje en bekijk welke rechtsvorm het beste bij je eigen bedrijf past. Net als in Nederland zijn er in andere landen bijvoorbeeld mogelijkheden om zzp'er te zijn.

Er geldt daarvoor dan alleen een andere benaming, maar de wetten en regels kunnen wel degelijk verschillen. Binnen de EU zijn alle rechtsvormen die in Nederland voorkomen beschikbaar. Wil je de onderneming in Nederland naar het buitenland uitbreiden? In dat geval is het mogelijk om de keuze voor een Europese vennootschap te maken.

Registreer je onderneming

Er is niet in elk land een Kamer van Koophandel waar het verplicht is om je bedrijf in te schrijven, zoals in het Handelsregister in Nederland. Het is wel belangrijk om na te gaan op welke manier jij de onderneming in het buitenland dient te registreren. Verder gelden er natuurlijk fiscale regels in het betreffende land. Check ook of er voor de uitvoering van werkzaamheden bijvoorbeeld of er een vergunning nodig is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een vestigingsvergunning nodig is en daarvoor dien je aan bepaalde eisen te voldoen.

BedrijfBij het starten van een nieuw bedrijf in het buitenland is het erg belangrijk om eerst de mogelijkheden te onderzoeken.

Binnen de EU is het met alle Nederlandse rechtsvormen mogelijk om je te vestigen.

Mijnzzp.nl