Team Mijnzzp

Auto leasen

Met autolease kun je voor een vast bedrag per maand in een compleet nieuwe auto rijden. Ook voor zzp’ers is dit een interessante optie wanneer je voor je werk gebruik moet maken van een auto. Zo zien we dat steeds meer zzp’ers een private lease occasion nemen. Ben je zzp’er en denk je er ook over na om over te stappen op het leasen van een auto? In dit artikel lees je er van alles over.

Wat is een auto leasen precies?

Grote kans dat je wel eens hebt gehoord van het leasen van een auto. Steeds meer werkgevers en bedrijven in Nederland kiezen voor deze manier van autorijden. In het geval van autolease huur je als het ware een auto voor een vast bedrag per maand. Deze auto wordt niet je eigendom, maar blijft in handen van het leasebedrijf dat de auto verhuurt. Dat betekent dat je de auto na een bepaalde tijd ook weer in moet leveren.

Momenteel rijden er rond de 200.000 leaseauto’s in Nederland en dit aantal blijft maar groeien. Wat interessant is om te zijn, is dat het niet meer alleen grote bedrijven zijn die kiezen voor autolease. Ook particulieren en zzp’ers zien steeds vaker de voordelen in van het leasen van een auto. Zo blijft het autobedrijf verantwoordelijk voor het onderhoud van de auto, wat voor veel mensen voordelig is. Daar hoef je zelf niet naar om te kijken.

Voordelen van auto leasen als zzp’er

Uiteraard is er een groot aantal voordelen te vinden aan het leasen van een auto als zzp’er. Zo heb je voor een vast bedrag per maand je eigen auto waar je gebruik van kunt maken. Wanneer je net begint als zzp’er is dit helemaal handig. De kans is namelijk groot dat je als beginnende ondernemer niet zoveel geld hebt om te besteden aan bijvoorbeeld een compleet nieuwe auto. In dat geval is een leaseauto waarvoor je slechts maandelijks een bepaald bedrag hoeft neer te leggen vaak aantrekkelijker. Dat is in zo’n geval in ieder geval vaak goedkoper dan een nieuwe auto aanschaffen.

Wat ook prettig is aan een leaseauto is het feit dat je vrijwel altijd volledig verzekerd bent via de leasemaatschappij. Ook zitten allerlei extra kosten in de totaalkosten van je ‘abonnement’. De leasemaatschappij zorgt bijvoorbeeld voor de onderhoudskosten en de motorrijtuigenbelasting. Je hoeft alleen zelf nog benzine en eventuele boetes te betalen. Zo’n totaalpakket met een vast bedrag is prettig voor zzp’ers omdat je op die manier precies weet wat je kwijt bent aan een auto per maand. Bij het kopen van een auto is dat vaak onduidelijk.

Wanneer is een leaseauto voor een zzp’er aan te raden?

Misschien vraag je je af of een leaseauto voor jou als zzp’er een aanrader is. Per bedrijf en situatie verschilt het of het aantrekkelijk is om te kiezen voor de maandelijkse kosten van een leaseauto versus de kosten van het aanschaffen van een wat oudere auto. Wat dat betreft is het aan te raden om een globale inschatting te maken van hoeveel je van plan bent om te gaan rijden. Wanneer je veel moet rijden voor je onderneming en je daarbij het liefst gebruik wilt maken van een nieuwere auto dan is een auto leasen een goed idee. Een nieuwe auto kopen is in dat geval vrijwel altijd duurder.

Weet je echter nog niet goed hoe vaak je een auto gaat gebruiken voor je bedrijf? En maakt het je niet zoveel uit of het een nieuwer of ouder model is? In dat geval is een oudere tweedehands auto voor een goede prijs een beter idee. Dat komt omdat je bij het leasen van een auto ook nog te maken krijgt met een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Zo kan het bijvoorbeeld invloed hebben op je schadevrije jaren of op het aanvragen van een hypotheek.

Privé of zakelijk leasen als zzp’er

Tot slot is het interessant om meer te weten over privé leasen en zakelijk leasen als zzp’er. Als zelfstandig ondernemer mag je namelijk ook kiezen voor zakelijk een auto leasen. In dat geval moet je er rekening mee houden dat wanneer je die auto ook privé gebruikt je bijtelling moet betalen. Dat maakt het voor zzp’ers vaak net iets minder aantrekkelijk om voor zakelijk leasen te gaan, omdat die kosten bovenop de maandelijkse kosten komen. Al met al kan de maandprijs dan flink hoog liggen.

Daarom kiezen de meeste zzp’ers voor private lease om die bijtelling te voorkomen. Met zo’n contract sluit je het immers als persoon af en niet als bedrijf. Bij private lease mag je voor iedere zakelijk gereden kilometer € 0,19 aftrekken van de winst. Dat maakt privé een auto leasen veel aantrekkelijker voor zelfstandig ondernemers. Het enige onderdeel waar je rekening mee moet houden bij private lease is dat je een BKR-registratie krijgt omdat je een betalingsplicht aangaat. Ook kun je de btw niet aftrekken bij de Belastingdienst.

Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl