Team Mijnzzp

Taak als mantelzorger

De Kamer van Koophandel heeft een onderzoek uitgevoerd en daaruit blijkt dat bijna 50% van de zelfstandig ondernemers een taak als mantelzorger heeft of heeft gehad. Het percentage komt bij vrouwelijke ondernemers uit op 59% en bij mannen op 39%. De taak als mantelzorger heeft verschillende gevolgen, variërend van stress tot minder uitkomsten uit het bedrijf. Bovendien is er een verschil tussen zzp'ers en tussen ondernemers in het mkb als het gaat om mantelzorgtaken.

Inhoudsopgave
Zzp'ers versus mkb-ondernemers
Gevolgen van mantelzorgtaken
10 uur per week

Zzp'ers versus mkb-ondernemers

Uit het onderzoek blijkt dat in verhouding meer zzp'ers taken als mantelzorger hebben dan ondernemers in het mkb. 26% van de zzp'ers onder de respondenten heeft mantelzorgtaken tegenover 19% van de mkb-ondernemers. Verder blijkt dat maar liefst 70% van de ondernemers al meer dan een jaar mantelzorger is. Bijna 25% vervult de taak als mantelzorger tussen de twee en vijf jaar en 32% is al meer dan vijf jaar mantelzorger. De vergrijzing en versobering van de zorg zorgt ervoor dat steeds meer mensen mantelzorgtaken op zich nemen. Daar behoren zowel zzp'ers en ondernemers in het mkb eveneens toe.

Gevolgen van mantelzorgtaken

De resultaten uit het onderzoek laten zien dat de mantelzorgtaken tot verschillende gevolgen leiden. Zo ervaart 35% van de ondernemers stress en heeft 39% aangegeven over minder energie voor het eigen bedrijf te beschikken. Daarnaast is 31% van de zelfstandig ondernemers door de mantelzorgtaken zelfs minder aan het werk. Een ruime meerderheid van 55% heeft laten weten dat de flexibiliteit van een eigen bedrijf de ondernemers tot mantelzorger heeft gemaakt. Overigens vindt 46% van de zelfstandigen dat het uitvoeren van mantelzorgtaken wel goed te combineren is met de eigen onderneming.

10 uur per week

De gemiddelde tijdsbesteding aan mantelzorgtaken onder ondernemers komt wekelijks uit op tien uur. De meerderheid van 60% heeft laten weten er gemiddeld per week tussen de een en tien uur tijd aan te besteden. Daarbij zijn er een aantal van de ondernemers die meer dan tien uur per week bezig zijn met mantelzorg. De meeste ondernemers beginnen op een vanzelfsprekende manier met het oppakken van mantelzorgtaken. Gaandeweg komt het besef dat deze taken gevolgen hebben en tijd voor het eigen bedrijf overneemt.

Mijnzzp.nl