Team Mijnzzp

Duurzaam pensioen

Als zzp'er ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de opbouw van je pensioen. Je spaart voor later en je hoopt zo je toekomst veilig te stellen. Dan is het niet logisch om te investeren in bedrijven die de toekomst net bedreigen, bijvoorbeeld omdat ze handelen in wapens of verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering. Deze drie tips zijn afkomstig van een pensioenadviseur en zijn een hulp voor wie een duurzaam pensioen wil opbouwen.

# 1. Weet waarin je niet moet beleggen

Het laagste niveau van verantwoord beleggen is het toepassen van uitsluitingen. Er zijn namelijk beleggingen die je gewoon niet hoort te doen, zoals bedrijven die handelen in tabak of wapens of bedrijven die zich schuldig maken aan kinderarbeid of mensenrechtenschendingen. Wees op de hoogte van het beleid van de bedrijven en zorg ervoor dat je geen foute beleggingen doet.

Echter, in de praktijk is dit vaak niet zo transparant als we zouden willen. Zelfs pensioenfondsen investeren al eens in grote vervuilers of in wapens. De Volkskrant heeft daarom een overzicht gemaakt van de grootste pensioenfondsen en waarin zij zoal investeren. Braziliaanse vleesbedrijven die het Amazonegebied ontbossen, bedrijven die gevechtsvliegtuigen leveren aan landen die mensenrechten schenden en fossiele energiebedrijven zijn duidelijk niet ongewoon.

# 2. Zet in op ESG-beleggen en impactbeleggen

Om beleggers te helpen bij het maken van duurzame keuzes, zijn er de zogenaamde ESG-ratings (Environmental, Social and Governance). Hierbij worden bedrijven beoordeeld op basis van hun inzet voor het milieu, de maatschappij en op het vlak van behoorlijk bestuur. Bij ESG-beleggen investeer je in bedrijven die hun negatieve impact beperken en die vaak bovengemiddeld scoren op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

Dit wil echter nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk bijdraagt aan een groenere wereld. Daarvoor moet je aan impactbeleggen doen. Dan koop je bijvoorbeeld groene obligaties waarbij je geld uitleent aan projecten voor duurzame energie. De keuze voor de impactbelegger is beperkt, net zoals het rendement. Daarom kiezen ook organisaties als Bright voor een combinatie van ESG-beleggen en impactbeleggen.

# 3. Duurzaam investeren in edelmetalen

Edelmetalen mogen, omdat zij toch nog steeds een veilige haven zijn, niet ontbreken in een beleggingsportefeuille. Het probleem is echter dat het verhaal achter goud- en edelsteenontginning vaak niet erg romantisch en liefdevol is. In de Surinamerivier zetten illegale delvers bijvoorbeeld massaal kwik in, waarmee ze zowel de vissen als de lokale bevolking vergiftigen. Tegelijkertijd moet ook het regenwoud eraan geloven.

Gelukkig kan je ook met een gerust hart goud en zilver kopen. Met Fairtrade-Fairmined is er namelijk een keurmerk die mede door de inzet van Stichting Max Havelaar werd opgericht. Het zorgt ervoor dat de mijnwerkers eerlijk betaald worden en het garandeert dat er geen kwik is gebruikt.

Desondanks is de hoeveelheid fairtradegoud te beperkt om alle goudsmeden ervan te voorzien. Daarom is bijvoorbeeld recycling ook een goede keuze. Door oud goud opnieuw te smelten en opnieuw te gebruiken, wordt de ecologische impact beperkt. Sommige partijen zoals Goudstandaard.com bieden bovendien ook verzekerde opslag aan. Dan bezit je goud en wordt het direct veilig opgeslagen in Nederland of Zwitserland. Ook dit helpt de ecologische impact te beperken. Honderd procent duurzaam goud blijft hoe dan ook een utopie, maar het toont aan dat je wel het een en ander kan doen om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

In samenwerking met goudstandaard

Mijnzzp.nl