Licentiebeheerder

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Licentiebeheerder?

Een licentiebeheerder is verantwoordelijk voor het beheren en controleren van softwarelicenties. Bedrijven, instellingen en overheden die gebruikmaken van softwareprogramma's hebben in steeds meer gevallen een speciale licentiebeheerder in dienst, omdat softwarelicenties belangrijk zijn. Het zomaar iedereen ongelimiteerd laten gebruiken van softwareprogramma's kan bedrijven veel geld kosten, omdat dit in veel gevallen niet toegestaan wordt door de eigenaar. Zonder actief licentiebeheer kan het zomaar zijn dat bedrijven, instellingen en zelfs overheden vroeg of laat een boete krijgen. Een licentiebeheerder bekijkt niet alleen hoeveel mensen een programma gebruiken, maar kent alle licentievoorwaarden die van toepassing kunnen zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat binnen de licentievoorwaarden is opgenomen dat de betreffende software alleen gebruikt mag worden op bepaalde werkplekken in bepaalde gebouwen. Met andere woorden kan het zo zijn dat iemand niet overal de software mag gebruiken. In dat geval is er sprake van onvoldoende softwarelicenties, wat ook problemen kan opleveren. Een andere belangrijke taak als licentiebeheerder is het voorkomen dat er sprake is van dubbele softwarelicenties, omdat dubbele softwarelicenties onnodig geld kosten. Het beroep licentiebeheerder kan een zelfstandig beroep betreffen, echter kan het ook voorkomen dat licentiebeheer onderdeel uitmaak van de afdeling inkoop. Het beroep licentiebeheerder komt over het algemeen alleen voor binnen grotere organisaties, die veel te maken hebben met softwareprogramma's. Een licentie, zoals een softwarelicentie, kan ook gezien worden als een speciale vergunning om bepaalde producten te mogen gebruiken van de eigenaar. Licentiebeheer moet niet onderschat worden, omdat licenties per land kunnen verschillen. Daarnaast zijn er verschillende vormen mogelijk als we spreken van licentiecontracten.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Licentiebeheerder

Wat is het salaris en tarief van een Licentiebeheerder? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Licentiebeheerder in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Licentiebeheerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Licentiebeheerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl