Kredietanalist

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Kredietanalist?

Een kredietanalist is verantwoordelijk voor het analyseren en beoordelen van financiële gegevens. Denk hierbij aan het controleren van bestaande zekerheden, mogelijke debiteuren, voorwaarden en eventuele risicobepalingen. De kredietanalist is dus verantwoordelijk voor het toetsen van binnenkomende kredietaanvragen op diverse punten, voordat de geldverstrekker overgaat tot goedkeuring van de hypotheek of kredietaanvraag. Andere benaming voor kredietanalist kunnen ook zijn kredietbeoordelaar of credit analyst. Als kredietanalist vertegenwoordig je de financiële instelling waarvoor je werkzaam bent. Het beroep kredietanalist is een beroep met veel verantwoordelijkheden, omdat financiële instellingen een zorgplicht hebben voor hun klanten. Het is de kredietanalist, die voor deze zorgplicht moet zorgen door alleen leningen goed te keuren als de lenig past bij de betreffende partij. Een kredietanalist kan als het nodig is ook om extra informatie vragen om onduidelijkheden weg te nemen. Een kredietanalist kijkt meestal naar vaste punten, waarop de aanvraag getoetst wordt. Of iemand een krediet krijgt is vaak van de persoon of organisatie afhankelijk. Zo kan iemand een goed inkomen hebben uit loondienst en eventueel nog andere onderpanden hebben, zoals een huis met veel vrije waarde. De hypotheek- of geldverstrekker kijkt doorgaans alleen naar zekerheden. Zo zal er niet snel een hypotheek gegeven worden aan een ondernemer, die net gestart is en geen eigen vermogen bezit. De kredietverstrekker wil vooral bij zelfstandig ondernemers eerst jaarcijfers zien over een langere periode. Meestal is dit minimaal drie jaar en moeten de cijfers een stijgende lijn laten zien. In de meeste gevallen zal de kredietanalist ook in het verleden van een persoon kijken. Denk hierbij vooral aan het inschatten van het betalingsmoraal en aan eventuele schulden vanuit het verleden. Dit soort zaken tellen in hoge mate mee met de uiteindelijke beoordeling.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Kredietanalist

Wat is het salaris en tarief van een Kredietanalist? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Kredietanalist in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Kredietanalist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kredietanalist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl