Nefroloog

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Nefroloog?

Een nefroloog is een internist die als onderdeel van interne geneeskunde een specialisatie heeft in nefrologie en zich bezighoudt met nieraandoeningen. Daarom is de benaming internist-nefroloog ook wel van toepassing. Je hebt bij de uitoefening van dit beroep als arts te maken met patiënten die over een verminderde nierfunctie beschikken. Er zijn binnen de nefrologie verschillende aandoeningen die voor behandeling door een nefroloog in aanmerking komen. Bijvoorbeeld als er sprake is van diabetische nefropathie, maar ook indien een patiënt te maken heeft met aantasting van nieren als gevolg van het gebruik van NSAID’s. Zo zijn er nog een aantal ziekten waar een nefroloog behandelingen voor kan toepassen, zoals contrastnefropathie en de ziekte van Berger. Ook maligne hypertensie zijn voorbeeld van ziekten, waarbij een nefroloog patiënten met deze aandoening onder behandeling heeft. Dat geldt eveneens voor patiënten die te maken hebben met een hoge bloeddruk die moeilijk te behandelen is. Een nefroloog gaat als eerste in gesprek met patiënten die via een verwijzing op bezoek komen. Daarbij voorziet een nefroloog in het opstellen van een behandeladvies. Er volgt doorgaans eerst een lichamelijk onderzoek tijdens het bezoek aan de polikliniek waar de nefroloog werkzaam is. Het lichamelijk onderzoek bestaat in dat geval onder meer uit het meten van de bloeddruk. Ook krijgt de patiënt de vraag of er lichamelijke klachten zijn en vindt er een bespreking plaats van bloed- en urineonderzoek dat eerder is uitgevoerd. Het is eveneens mogelijk dat een nefroloog opdracht geeft tot extra onderzoeken. Denk daarbij aan het laten uitvoeren van een echo of van een scan van de nieren. Een nefroloog bespreekt vervolgens de uitslagen eveneens met de patiënt en beantwoordt vragen. Nefrologen zijn ook wel aan te merken als nierspecialist.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Nefroloog

Wat is het salaris en tarief van een Nefroloog? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Nefroloog in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Nefroloog

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Nefroloog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl