Gastouder

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Gastouder?

Een gastouder vangt als freelancer kinderen op in huiselijke sfeer in eigen huis of fungeert als kinderopvang bij de ouders thuis. Een (freelance) gastouder werkt op professionele basis en dient verplicht ingeschreven te staan bij een gastouderbureau. De opvang is kleinschalig en er gelden regels voor wat betreft het maximaal aantal op te vangen kinderen. Een gastouder mag bijvoorbeeld maximaal in totaal zes kinderen opvangen. Daarbij geldt een splitsing naar kinderleeftijd als er alleen opvang is van kinderen tot vier jaar. Zo is het toegestaan om vijf kinderen onder de vier jaar op te vangen. Bij opvang van kindjes jonger dan twee mag een gastouder er vier opvangen, maar dan wel met maximaal twee baby’s. Dat heeft ermee te maken dat baby’s en de kleinste kinderen meer aandacht en begeleiding nodig hebben. Overigens tellen de eigen kinderen die jonger dan tien jaar zijn mee voor het maximale aantal. De rol van de gastouder is om tijdens de opvang de verzorging en begeleiding op zich te nemen. Dat gebeurt altijd in huiselijke sfeer, waarbij het normale dagelijkse leven de basis vormt. Een gastouder geeft baby’s bijvoorbeeld voeding en verschoont de luiers en legt deze op bedje om te slapen. Naast de verzorgende taak qua eten, drinken en slapen, is er ook een andere rol weggelegd, bijvoorbeeld het spelen van spelletjes met de kinderen. Of begeleiding tijdens het knutselen of andere activiteiten, zoals buiten spelen en voorlezen. In principe doet een gastouder wat de ouders van de kindjes in de kinderopvang normaal gesproken doen. Indien de opvang bij de kinderen thuis plaatsvindt, is er sprake van een gastouder aan huis. In dat geval is het doorgaans zo dat er voor kinderen uit één gezin verantwoordelijkheid bestaat. Bij de opvang van kinderen in eigen huis is het mogelijk dat er kinderen uit verschillende gezinnen worden opgevangen door de gastouder.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Gastouder

Wat is het salaris en tarief van een Gastouder? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Gastouder in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Gastouder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gastouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl