Technisch tekenaar

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Technisch tekenaar?

Een technisch tekenaar is verantwoordelijk voor het maken van technische tekeningen en de uitwerking ervan. Het gaat hier vaak om het maken van tekeningen voor kleinschalige technische installaties, net als om constructies voor toepassing binnen gebouwen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een technisch tekenaar een tekening maakt voor liften, net als voor luchtkanalen. Het vervaardigen van tekeningen vindt plaats aan de hand van eigen onderzoek en het verzamelen van juiste informatie of aan de hand van aangeleverde gegevens. Deze vormen de basis om een technische tekening te maken, waarbij de technisch tekenaar gebruikmaakt van de computer. Het maken van berekeningen behoort eveneens tot de werkzaamheden. Als het gaat om het uittekenen dan maakt een technisch tekenaar daarvoor meestal gebruik van programma’s. Bijvoorbeeld van een programma als AutoCAD of een programma als Medusa. Een technisch tekenaar maakt eerst een voorlopig ontwerp van de kleinschalige constructie of installatie binnen een gebouw. Het definitieve uitvoeringsontwerp volgt daarna pas, bijvoorbeeld na de uitwerking op basis van de verbetervoorstellen die gedaan zijn. Een technisch tekenaar is een functie die in allerlei verschillende technische disciplines voorkomt, zoals onder meer in de woningbouw, scheepsbouw en utiliteitsbouw. Bij veel bedrijven die ontwerpen vervaardigen en uitvoeren, is de functie van technische tekenaar van belang. Bovendien is heet ook mogelijk dat er een verantwoordelijkheid is om in het productieproces ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld door met verbetervoorstellen te komen. Het ontwerpen en tekenen van nieuwe machines of apparaten vormt echter de hoofdtaak van een technisch tekenaar. Als technisch tekenaar is het nauwkeurig werken erg belangrijk, omdat eventuele tekortkomingen of fouten grote gevolgen kunnen hebben.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Technisch tekenaar

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Technisch tekenaar

Wat is het salaris en tarief van een Technisch tekenaar? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Technisch tekenaar in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Technisch tekenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Technisch tekenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl