Declarant

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Declarant?

Een declarant is iemand die de douaneformaliteiten afhandelt. Dit doet hij of zij namens een organisatie. Tegenwoordig zijn er veel wetten die bepalen op welke manier een product mag worden geïmporteerd of geëxporteerd. Over het algemeen gelden er in Europa dezelfde regels. Toch zijn er bepaalde specifieke wetten waar je rekening mee moet houden. Om geen financiële schade op te lopen als bedrijf die importeert of exporteert, hebben organisaties een declarant in dienst. Zij zorgen ervoor dat alle formaliteiten worden afgehandeld, denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van vergunningen. Het is belangrijk dat een declarant communiceert met verschillende partijen, zowel intern als extern. Intern zijn het de medewerkers van de administratie of degene van transport. Extern kan het bedrijf zijn die de goederen koopt of verkoopt. Maar je kan ook denken aan de douane van een land of de transportdienst die de goederen vervoert. Op deze manier kan de declarant ervoor zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt. Het is dan ook de kunst van de declarant om ervoor te zorgen dat de goederen niet vertraagd worden door de douane. Hiervoor moeten alle documenten goed in orde en gereed zijn alvorens de goederen verzonden worden. Vandaar dat de declarant dit allemaal van tevoren plant en in kaart brengt. Zo is het voor de declarant duidelijk wat er dient te gebeuren. Mochten er punten onduidelijk zijn, dan contacteert hij de bedrijven of instanties. De facturaties van de goederen worden gecontroleerd door de declarant. Het moet namelijk voor hem of haar duidelijk zijn wat de beschrijving is van de verzending. Daarnaast is het een eis dat de gegevens op een factuur correct zijn. Andere benamingen voor een declarant zijn douane declarant, import- en exportmedewerker en customs consultant.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Declarant

Wat is het salaris en tarief van een Declarant? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Declarant in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Declarant

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Declarant bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl