Diabetesverpleegkundige

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Diabetesverpleegkundige?

Een diabetesverpleegkundige is een verpleegkundige die een aanvullende vervolgopleiding genoten heeft tot diabetesverpleegkundige. Een diabetesverpleegkundige is dan ook gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten die diabetes mellitus hebben. Diabetes mellitus is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden. Een andere benaming voor diabetes mellitus is ook wel suikerziekte. Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte waarbij de alvleesklier onvoldoende of geen insuline aanmaakt. Diabetes is een chronische ziekte die voor een langere periode zal voortduren (minimaal zes tot acht maanden). Een ander belangrijk kenmerk van een chronische ziekte is dat hiervoor over het algemeen geen vaccins en medicijnen beschikbaar zijn, waardoor de ziekte zal verminderen of verdwijnen. Diabetes is tegenwoordig goed behandelbaar, echter is diabetes nog steeds niet geneesbaar. Diabetespatiënten moeten op de juiste manier behandeld worden, omdat diabetespatiënten anders uiteindelijk schade kunnen oplopen aan hun ogen, nieren, zenuwweefsel en bloedvaten. Een andere groot risico van diabetespatiënten is dat ze zelfs kunnen overlijden wanneer er sprake is van acute ernstige ontregeling van de bloedsuikerspiegel. Er bestaan drie (verschilellende) types diabetes, namelijk diabetes 1 (insuline-afhankelijke- of jeugddiabetes), diabetes 2 (insuline-onafhankelijke diabetes of ouderdomsdiabetes) en zwangerschapsdiabetes (verhoogde bloedsuikerspiegel). Bij diabetes 1 is er sprake van lage insulineproductie en bij diabetes 2 is er sprake van slechte insulineopname. Een diabetesverpleegkundige is onder andere gespecialiseerd in het controleren van bloedglucose, het injecteren van insuline en het omgaan met een insulinepomp. Ook het begeleiden van diabetespatiënten is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daarnaast kan een diabetesverpleegkundige verantwoordelijk zijn voor groepseducatie.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Diabetesverpleegkundige

Wat is het salaris en tarief van een Diabetesverpleegkundige? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Diabetesverpleegkundige in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Diabetesverpleegkundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Diabetesverpleegkundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl