Docent techniek

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Docent techniek?

Een docent techniek geeft les in techniek, wat betrekking kan hebben op verschillende vormen van techniek op verschillende niveaus. Over het algemeen is een docent techniek werkzaam binnen het voortgezet onderwijs. De meeste docenten techniek zijn verantwoordelijk voor het onderwijzen van alle vormen van techniek. Denk bijvoorbeeld aan werktuigbouwkunde, motorvoertuigentechniek, elektrotechniek en aan bouwkunde. Daarnaast kan het gaan om leerlingen die een beroepsopleiding volgen. In dat geval is er meestal wel sprake van meer specifieke benamingen. Denk bijvoorbeeld aan een docent bouwkunde of aan een docent motorvoertuigentechniek. Een docent techniek heeft dus te maken met leerlingen, die zich nog aan het oriënteren zijn voor een mogelijke vervolgstudie of beroepsopleiding. Een docent techniek heeft in alle gevallen wel te maken met leerlingen die uiteindelijk aangemerkt kunnen worden als technicus, monteur, bouwvakker of als ingenieur. Een technicus heeft zich meestal in één of meerdere onderdelen van de techniek gespecialiseerd. Als deze specialisatie op hoger niveau is, spreekt men meestal van een ingenieur. Een ingenieur houdt zich onder andere bezig met het ontwerpen van nieuwe techniek(en) of het oplossen van mogelijke problemen. Het woord ingenieur komt van het Latijn en betekent vindingrijkheid, talent en verstand. Als docent techniek kan je dus op verschillende niveaus onderwijs geven, afhankelijk van de bevoegdheid. Denk aan het voorbereidend beroepsonderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en aan volwasseneneducatie. De werkzaamheden van een docent techniek zijn op alle niveaus aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat het de docenten techniek zijn, die leerlingen klaarstomen voor de uiteindelijke praktijk. De meeste docenten die techniek les geven zijn docenten, die zelf ook over de nodige praktijkervaring beschikken. Vanzelfsprekend moet een docent techniek beschikken over didactische vaardigheden.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Docent techniek

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Docent techniek

Welke opleiding is nodig om Docent techniek te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Docent techniek? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Docent techniek

Wat is het salaris en tarief van een Docent techniek? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Docent techniek in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Docent techniek

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Docent techniek bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl