Hoogleraar

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Hoogleraar?

Een hoogleraar is een docent en meestal een onderzoeker aan een universiteit, een academie of een hogeschool. Het beroep hoogleraar moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende hoogleraren zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gewoon hoogleraar, buitengewoon hoogleraar, bijzonder hoogleraar, persoonlijk hoogleraar, universiteitshoogleraar en aan een academiehoogleraar. Deze verschillende hoogleraren bekleden hoogleraarschappen op verschillende manieren en niet alle hoogleraren bekleden een leerstoel aan een universiteit. Leerstoel houdt in dat de hoogleraar betaald wordt door de universiteit waaraan hij of zij verbonden is. Niet alle docenten van een universiteit zijn automatisch hoogleraar, omdat universiteiten ook gebruikmaken van universitair docenten en van universitair hoofddocenten, die niet zomaar aangemerkt kunnen worden als hoogleraar. Ook als hoogleraar bestaat er een verschil tussen hoogleraar 1 en hoogleraar 2, wat betrekking heeft op de ervaring en de verantwoordelijkheden van een hoogleraar. Hoogleraren zijn in alle gevallen wel gespecialiseerde docenten binnen hun eigen toegewezen wetenschapsgebieden, die verantwoordelijk zijn voor het geven van onderwijs binnen hun vakgebied(en). Vanzelfsprekend kan niet iedereen zomaar hoogleraar worden, omdat het worden van hoogleraar niet makkelijk is. Hoogleraren zijn belangrijk binnen het hoger onderwijs en de wetenschap, omdat hoogleraren op een belangrijke manier bijdragen aan het onderwijs en de wetenschap door het geven van lessen en colleges aan studenten. Welke onderwijs- en onderzoekstaken een hoogleraar precies heeft, is opgenomen in het zogenaamde benoemingsbesluit van de universiteit. De meeste hoogleraren zijn gepromoveerd, echter zijn er geen speciale opleidingseisen om hoogleraar te kunnen worden. Theoretisch gezien is het niet eens noodzakelijk dat iemand over een academische opleiding beschikt om hoogleraar te kunnen worden.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Hoogleraar

Wat is het salaris en tarief van een Hoogleraar? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Hoogleraar in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Hoogleraar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hoogleraar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl