Nieuwslezer

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Nieuwslezer?

Een nieuwslezer is een presentator die verantwoordelijk is voor het voorlezen van het nieuws op televisie, radio of het internet. Naast het voorlezen van nieuwsberichten kan een nieuwslezer andere journalisten interviewen, zoals verslaggevers, correspondenten en andere specialisten, die extra informatie kunnen bieden met betrekking tot het nieuwsbericht. Een nieuwslezer doet dus meer dan alleen het voorlezen van nieuwsberichten, omdat een nieuwslezer ook gezien kan worden als een interviewer. Andere werkzaamheden van een nieuwslezer zijn bijvoorbeeld het voorbereiden van het nieuws samen met de nieuwsredactie. Denk hierbij aan het schrijven van teksten en aan het redigeren van teksten, zodat ze gebruikt kunnen worden tijdens de nieuwsuitzending. Nieuwslezers hoeven de teksten over het algemeen niet uit het hoofd te leren, omdat ze gebruik kunnen maken van een autocue. Een autocue is een speciaal display, waarop de teksten weergegeven worden, zodat de nieuwslezer deze kan voorlezen zonder gebruik te hoeven maken van tekstbladen. Een ander woord voor autocue kan ook zijn teleprompter. Autocues worden over het algemeen alleen gebruikt binnen praatprogramma's, die op televisie uitgezonden worden, zoals het nieuws. Het beroep nieuwslezer moet vrij algemeen gezien worden, omdat een nieuwslezer voor verschillende media werkzaam kan zijn. Daarnaast kan een nieuwslezer gespecialiseerd zijn in bepaalde vormen van nieuws, zoals het dagelijkse nieuws, financieel nieuws of sportnieuws. Het beroep nieuwslezer is aan te merken als bijzonder beroep, omdat het beroep nieuwslezer relatief gezien niet veel voorkomt. Als nieuwslezer is het belangrijk dat je communicatief gezien goed onderlegd bent. Dit heeft vooral betrekking op live-uitzendingen waarbij het belangrijk is om geen fouten of slordigheden te maken. Het worden van nieuwslezer is meestal alleen voorbehouden aan de beste presentators, die beschikken over de juiste kennis en ervaring.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Nieuwslezer

Wat is het salaris en tarief van een Nieuwslezer? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Nieuwslezer in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Nieuwslezer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Nieuwslezer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl