Verslavingsarts

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Verslavingsarts?

Een verslavingsarts is een medisch specialist die zich heeft gespecialiseerd in verslavingsgeneeskunde. Verslavingsgeneeskunde komt in het kort neer op het diagnosticeren en behandelen van patiënten die geestelijke en/of lichamelijke stoornissen vertonen door een verslaving of ten gevolge van middelengebruik. Mensen die verslaafd zijn zijn dus afhankelijk van een bepaalde gewoonte en/of stof. Verslavingen bestaan er op verschillende manieren, die in sommige gevallen het dagelijkse leven van mensen ernstig kunnen beïnvloeden. Over het algemeen zal een verslavingsarts werkzaam zijn binnen een instelling voor verslavingszorg of de geestelijke gezondheidszorg. Een verslavingsarts is een medisch specialist, die zich gespecialiseerd heeft in het diagnosticeren en behandelen van mensen die verslaafd zijn. Verslavingsgeneeskunde is een breed vakgebied, waarbinnen ook sprake kan zijn van psychische problematiek. Verslavingsartsen zijn over het algemeen de enige medici, die specifiek opgeleid zijn op het gebied van verslaving. Het is niet zo dat een verslavingsarts alleen te maken krijgt met patiënten die een drugsverslaving en/of drankverslaving hebben, omdat er meer soorten van verslaving zijn, die het dagelijks leven van mensen kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld ook aan een gameverslaving of aan een seksverslaving. Een verslavingsarts zal meestal samenwerken met andere zorgverleners en eventuele maatschappelijk werkers. Als verslavingsarts ben je gespecialiseerd in de somatische en geestelijke gevolgen van verslavingen. Somatische gevolgen heeft betrekking op de lichamelijke gevolgen van een verslaving. Binnen de verslavingsgeneeskunde kunnen somatiek en psychiatrie niet los van elkaar gezien worden. Een verslavingsarts is dus gespecialiseerd somatische aandoeningen en in psychiatrie. Hierdoor kan een verslavingsarts zelfstandig diagnoses stellen binnen verschillende vlakken van de gezondheidszorg.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Verslavingsarts

Wat is het salaris en tarief van een Verslavingsarts? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Verslavingsarts in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Verslavingsarts

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verslavingsarts bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl