Filmoperateur

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Filmoperateur?

Een filmoperateur is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met films en geluid te maken hebben. In de meeste gevallen zal het beroep filmoperateur betrekking hebben op bioscopen of filmhuizen, die gebruikmaken van filmoperateurs. Het beroep filmoperateur is de laatste jaren wel erg veranderd door de opkomst van moderne technieken en komt ook steeds minder vaak voor in de oorspronkelijke vorm. Een filmoperateur is onder andere verantwoordelijk voor het bedrijfsklaar maken van films, het bedienen van de projector, het bedienen van de geluidsinstallatie, het opbergen van de films en het onderhouden van de apparatuur. Daarnaast ziet de filmoperateur er op toe dat alles verloopt tijdens de voorstelling zoals dit de bedoeling is. Ook het monteren van de trailers en de reclame voorafgaand aan de film is een taak van de filmoperateur. Zoals eerder omschreven komt het beroep filmoperateur niet veel meer voor, omdat door de opkomst van moderne technieken de werkzaamheden van een filmoperateur minder belangrijk zijn geworden. Het op de juiste manier afspelen van beeldmateriaal is nog steeds belangrijk, echter zijn de werkzaamheden van een filmoperateur tegenwoordig stukken makkelijker geworden dan dit in het verleden het geval was. Tegenwoordig kan een filmoperateur ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden dan het alleen bedienen van de filmapparatuur. Over het algemeen zal een filmoperateur tijdens de voorstelling in de cabine verblijven om mogelijke fouten snel op te kunnen lossen. Ook is het belangrijk dat een filmoperateur goed in de gaten houdt of beeld en geluid wel synchroon lopen tijdens de voorstelling. Als dit niet het geval is kan de filmoperateur dit aanpassen. In de meeste gevallen zal de filmoperateur dit meerdere keren controleren tijdens de voorstelling. Een andere benaming voor filmoperateur kan tegenwoordig zijn computertechnicus, omdat het meestal digitale projecties (films) zal betreffen.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Filmoperateur

Wat is het salaris en tarief van een Filmoperateur? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Filmoperateur in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Filmoperateur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Filmoperateur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl