Orgelmaker

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Orgelmaker?

Een orgelmaker is een ambachtsman die verschillende orgels ontwerpt, bouwt, onderhoudt en stemt, zoals kerkorgels, draaiorgels, concertorgels en kistorgels. Het beroep orgelmaker is aan te merken als een echt ambacht waarbij ervaring en kennis een belangrijke rol spelen. Het ontwerpen, bouwen en stemmen van orgels betreft specialistische werkzaamheden die alleen aangeleerd kunnen worden door het opdoen van veel praktijkervaring bij een orgelbouw-bedrijf. Er bestaan verschillende soorten orgels, echter worden alle orgels opgebouwd uit metaal, lood, verschillende houtsoorten en andere natuurlijke materialen, zoals leer, wol en koeienbeen voor de toetsen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het beroep orgelbouwer in Nederland niet uitgestorven, omdat er nog steeds voldoende vraag is met betrekking tot de bouw van nieuwe orgels en de renovatie van bestaande orgels. De vraag naar orgelbouwers beperkt zich over het algemeen niet alleen tot Nederland, omdat er over de hele wereld vraag is naar goede orgelbouwers. Er bestaan verschillende soorten orgels, die onderverdeeld kunnen worden in het kerkorgel, het huisorgel, het theaterorgel, het concertorgel en het dansorgel. Het dansorgel was over het algemeen te vinden in balzalen en in danszalen. Daarnaast kennen wij nog het draaiorgel, die vaak te vinden is in binnensteden of bijvoorbeeld op kermissen. De bediende van een draaiorgel noemt men een orgelman. Een draaiorgel is een automatisch spelende pijporgel, die ook kan bestaan uit andere instrumenten, zoals slagwerkinstrumenten. Een orgelmaker is dus een muziekinstrumentenmaker, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen, maken en onderhouden van orgels. Ook het kunnen stemmen en intoneren van orgels zijn belangrijke werkzaamheden van een orgelmaker.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Orgelmaker

Wat is het salaris en tarief van een Orgelmaker? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Orgelmaker in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Orgelmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Orgelmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl