Praktijkondersteuner

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Praktijkondersteuner?

Een praktijkondersteuner is verantwoordelijk voor ondersteunende werkzaamheden binnen een huisartsenpost. Een veel gebruikte afkorting voor praktijkondersteuner is ook wel POH, wat staat voor praktijk ondersteuner huisartsenzorg. Als praktijkondersteuner bestaan je werkzaamheden over het algemeen uit het uitvoeren van medische of verpleegkundige handelingen, waardoor de huisarts ontlast wordt in zijn of haar eigen werkzaamheden. Een praktijkondersteuner is over het algemeen gespecialiseerd in de aandachtsgebieden astma, diabetes, longziekten en cvrm. Cvrm staat voor de zorg met betrekking tot hart- en vaatziekten (cardiovasculair risicomanagement). Ook algemene hulp, zoals hulp bij het stoppen met roken, behoort tot de werkzaamheden van een praktijkondersteuner. Het beroep praktijkondersteuner is relatief gezien een nieuw beroep, dat in het leven is geroepen om de zorgkwaliteit verder te verbeteren. Door de toenemende zorgvraag is het voor veel huisartsen belangrijk geworden dat ze voldoende ondersteuning krijgen binnen hun werkzaamheden. Het zijn dan ook de praktijkondersteuners die de huisartsen op diverse manieren ontlasten, doordat ze bepaalde medische en verpleegkundige handelingen mogen uitvoeren. Ondanks dat een praktijkondersteuner meestal een speciale opleiding genoten heeft tot praktijkondersteuner kan een praktijkondersteuner ook een huisarts in opleiding zijn. De functie praktijkondersteuner kan dan ook betrekking hebben op meerdere zorgspecialisten, zoals een huisarts in opleiding, een doktersassistent of een verpleegkunde, die over de speciale hbo-opleiding praktijkondersteuner beschikken. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een praktijkondersteuner het beste omschrijven als het bieden van zorg aan patiënten die te maken hebben met een chronische ziekte. Als praktijkondersteuner ben je dus een belangrijke steun van de huisarts, omdat je diverse werkzaamheden uit handen neemt van de huisarts.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Praktijkondersteuner

Wat is het salaris en tarief van een Praktijkondersteuner? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Praktijkondersteuner in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Praktijkondersteuner

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Praktijkondersteuner bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl