Klinisch chemicus

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Klinisch chemicus?

Een klinisch chemicus is een laboratoriumspecialist die werkzaam is in een ziekenhuis. De belangrijkste taak van een klinisch chemicus is het analyseren van bloed en ander lichaamsvocht in opdracht van medisch specialisten. Voordat een arts een behandelmethode kan vaststellen is het belangrijk dat de arts precies weet met welke ziekte hij of zij te maken heeft. Het is de klinisch chemicus die het bloed of ander lichaamsvocht zal onderzoeken in opdracht van de arts, zodat de betreffende arts uiteindelijk een behandelplan kan opstellen. Een klinisch chemicus kan bloed, urine en ruggenmergvocht onderzoeken in een laboratorium door het gebruik van verschillende instrumenten en apparaten. Over het algemeen zal een klinisch chemicus het onderzoek niet zelf uitvoeren, omdat hiervoor andere laboratoriummedewerkers zijn. Een klinisch chemicus kan de eindverantwoordelijke van een ziekenhuis laboratorium zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat er ook sprake kan zijn van meerdere klinisch chemici binnen een laboratorium. Een klinisch chemicus kan ook de leidinggevende zijn van bepaalde onderzoeksgebieden binnen het laboratorium. Een klinisch chemicus die werkzaam is als hoofd van een laboratorium kan ook gezien worden als een manager. In dat geval is de klinisch chemicus ook verantwoordelijk voor alle bijkomende administratieve en financiële taken, die te maken hebben met het laboratorium. De werkzaamheden van een klinisch chemicus zijn aan te merken als belangrijke en specialistische werkzaamheden, die overgelaten moeten worden aan de juiste specialisten. Het beroep klinisch chemicus betreft een beroep op universitair niveau. Een klinisch chemicus is werkzaam binnen de geneeskunde en de natuurwetenschappen, wat in dit geval meestal betrekking heeft op praktisch onderzoekswerk. Daarnaast kan een klinisch chemicus verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Klinisch chemicus

Wat is het salaris en tarief van een Klinisch chemicus? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Klinisch chemicus in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Klinisch chemicus

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Klinisch chemicus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl