Oceanograaf

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Oceanograaf?

Een oceanograaf is een wetenschapper die oceanografie beoefent, wat ook wel bekend staat als zeekunde. Oceanografie behoort tot de aardwetenschap, dat uit meerdere wetenschapsgebieden bestaat. Als oceanograaf bestudeer je alle fysieke en biologische eigenschappen en verschijnselen die voorkomen in de oceanen. Als oceanograaf bestaan er verschillende deelgebieden, waarbinnen de oceanograaf gespecialiseerd is, zoals biologische oceanografie (mariene biologie), chemische oceanografie (interactie van chemische elementen in de oceanen), geologische oceanografie (zeebodems bestuderen) en fysische oceanografie (natuurkundige eigenschappen van de oceanen). Een onderzoeksgebied waarvoor een oceanograaf verantwoordelijk kan zijn, is bijvoorbeeld klimaatverandering, om betere en betrouwbaardere klimaatveranderingen te kunnen voorspellen en wat de gevolgen van deze veranderingen precies zijn voor de mens, de natuur en de maatschappij. De inhoudelijke werkzaamheden van een oceanograaf zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat dit per specialisatie en onderzoek kan verschillen. In alle gevallen moet een oceanograaf wel gezien worden als een wetenschapper die gespecialiseerd is in zeekunde. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoeken van oceaanstromingen, het onderzoeken van ecosystemen, het onderzoeken van zeebodems of aan het onderzoeken van golven. Dit soort onderzoeken is belangrijk, omdat de oceanen op verschillende manieren het klimaatsysteem beïnvloeden. Als oceanograaf kan je ook verantwoordelijk zijn voor het onderzoeken wat de gevolgen zijn van smeltende gletsjers en ijskappen, omdat smeltende gletsjers en ijskappen invloed hebben op de zeespiegel. Een ander onderzoeksgebied binnen de mariene biologie is het onderzoeken waarom iets leeft en waar het leeft in de oceaan. Als oceanograaf zijn de vakken natuurkunde, wiskunde, klimatologie en meteorologie belangrijk.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Oceanograaf

Wat is het salaris en tarief van een Oceanograaf? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Oceanograaf in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Oceanograaf

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Oceanograaf bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl