Team Mijnzzp

Wat doet een Radiotherapeutisch laborant?

Een radiotherapeutisch laborant is verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden die te maken hebben met patiënten die kanker hebben. Dit betreft niet alleen het uitvoeren van bestralingen maar ook de voorzorg en de nazorg van patiënten. Een radiotherapeutisch laborant kan zelfstandig bestraling uitvoeren, maar de radiotherapeutisch laborant werkt wel onder toezicht van een radiotherapeut of radiotherapeut-oncoloog. Het is niet zo dat de radiotherapeut bij iedere behandeling aanwezig zal zijn, afhankelijk van de soort behandeling. Een radiotherapeutisch laborant is dus werkzaam op de afdeling radiotherapie van een ziekenhuis waar patiënten behandeld worden die kanker hebben. Als radiotherapeutisch laborant zal je ook bestralingsplannen opstellen van patiënten en voer je zelfstandig bestralingen uit. Als radiotherapeutisch laborant is het belangrijk dat je je kan inleven in patiënten en ze weet te ondersteunen, omdat ze zeer ziek kunnen zijn. Ook het informeren van patiënten over de mogelijke bijwerkingen van de bestralingen is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Een radiotherapeutisch laborant mag dus tot zeker hoogte zelfstandig bepaalde werkzaamheden uitvoeren, echter werkt een radiotherapeutisch laborant wel onder het toezicht van een radiotherapeut. Het beroep radiotherapeutisch laborant is een beroep op Hbo-niveau. Een radiotherapeutisch laborant kan dus niet gezien worden als een arts of medisch specialist. Wel werkt een radiotherapeutisch laborant samen met verschillende soorten medisch specialisten. Het is niet zo dat een radiotherapeutisch laborant alleen te maken heeft met ernstig zieke patiënten. Een radiotherapeutisch laborant kan bijvoorbeeld ook preventief niet-kwaadaardige aandoeningen bestralen. De meeste bestralingsbehandelingen worden tegenwoordig poliklinisch geven. Dit houdt in dat de meeste patiënten na de behandeling gewoon naar huis mogen. Dit is wel sterk afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Radiotherapeutisch laborant

Wat is het salaris en tarief van een Radiotherapeutisch laborant? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Radiotherapeutisch laborant in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Radiotherapeutisch laborant

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Radiotherapeutisch laborant bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl