Radiotherapeut

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Radiotherapeut?

Een radiotherapeut is een medisch specialist die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten door middel van ioniserende straling. Omdat de werkzaamheden van een radiotherapeut in de meeste gevallen betrekking hebben op kankerpatiënten, noemt men een radiotherapeut ook wel een radiotherapeut-oncoloog. Een radiotherapeut is werkzaam op de afdeling radiotherapie, die ook wel eens de bestralingsafdeling wordt genoemd. Als radiotherapeut behandel je patiënten die doorverwezen zijn door medisch specialisten, zoals een internist of medisch oncoloog. Radiotherapie heeft dus betrekking op bestraling van patiënten. Radiotherapie kan zelfstandig gegeven worden of betreft een aanvullende behandeling naast een operatie of als aanvulling op medicijnen of chemotherapie. De belangrijkste reden dat radiotherapie gegeven zal worden is het vernietigen van het kankerweefsel. Een radiotherapeut maakt voor zijn of haar werkzaamheden gebruik van straling met een hoge energie waardoor cellen zich niet meer kunnen delen. De werkzaamheden van een radiotherapeut zijn aan te merken als zeer gespecialiseerde werkzaamheden die alleen uitgevoerd mogen worden door de juiste medisch specialist. Radiotherapie heeft tegenwoordig geen betrekking meer op chemotherapie, omdat chemotherapie alleen betrekking heeft op het behandelen van patiënten die kanker hebben door middel van medicatie. Dit maakt chemokuren natuurlijk niet minder belangrijk, echter zal een chemokuur niet uitgevoerd worden door middel van radiotherapie. Als radiotherapeut ben ook verantwoordelijk voor het opstellen van bestralingsplannen. Binnen een bestralingsplan zal precies opgenomen worden, wat het doel is van de bestralingen en op welke gebieden de radiotherapeut zich zal richten. Het is niet zo dat radiotherapeut alleen kwaadaardige aandoeningen zal bestralen. In sommige gevallen kan het ook belangrijk zijn om niet-kwaadaardige aandoeningen te bestralen.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Radiotherapeut

Wat is het salaris en tarief van een Radiotherapeut? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Radiotherapeut in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Radiotherapeut

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Radiotherapeut bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl