Farmacoloog

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Farmacoloog?

Een farmacoloog is een wetenschapper die zich gespecialiseerd heeft in farmacologie. Farmacologie heeft betrekking op de werking en verwerking van farmacologische stoffen op mens en dier. Farmacologie is een deelwetenschap van de farmacie, wat uit verschillende onderdelen bestaat, zoals farmacotherapie, farmacognosie en farmacochemie. Het is de farmacoloog die onderzoek uitvoert naar de werking van medicijnen op het menselijk lichaam. Denk hierbij aan het onderzoeken en analyseren van verschillende stoffen in een medicijn op hun werking, en aan de invloeden van deze stof op de mens of dier. Dit onderzoek kan uitgevoerd worden om nieuwe medicijnen te ontwikkelen of om bestaande medicijnen te verbeteren. Een farmacoloog is dus verantwoordelijk voor het onderzoeken van de invloeden van stoffen op mensen en dieren. Als farmacoloog is het belangrijk om precies te weten wat stoffen doen in het lichaam, en wat de mogelijke bijwerkingen zijn van stoffen. Farmacologie bestaat uit twee deelgebieden, namelijk farmacokinetiek (de wijze, waarop de farmaca door het lichaam worden verwerkt) en farmacodynamiek (de wijze, waarop de farmaca op het lichaam werken). De werkzaamheden van een farmacoloog zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat medicijnen voor iedereen belangrijk zijn. In het kort kunnen we een farmacoloog het beste omschrijven als een specialist in de geneesmiddelenleer. Als farmacoloog ben je dus een scheikundige en ben je werkzaam binnen gespecialiseerde laboratoriums. Het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen is niet makkelijk, omdat de farmacologen veel tijd kwijt zijn aan onderzoeken van nieuwe medicijnen. Daarnaast hebben farmacologen te maken met langdurige onderzoeksfases voordat een medicijn eventueel op de markt gebracht mag worden. Tijdens de onderzoeksfase zal er bijvoorbeeld onderzocht worden of nieuwe medicijnen veilig zijn en of ze echt werken.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Farmacoloog

Wat is het salaris en tarief van een Farmacoloog? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Farmacoloog in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Farmacoloog

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Farmacoloog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl