Operatieassistent

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Operatieassistent?

Een operatieassistent is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met operaties te maken hebben, zoals het assisteren voor en tijdens de operaties en het omlopen. Het omlopen heeft betrekking op de steriliteit van materialen en instrumenten. Een operatieassistent is een belangrijke hulp van de snijdende specialisten tijdens operaties. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een operatieassistent omschrijven als het assisteren van het operatieteam door het aangeven van de juiste materialen en instrumenten als deze nodig zijn. Het vakgebied van een operatieassistent is echter breder dan alleen het aanbieden van materialen en instrumenten. Denk bijvoorbeeld ook aan het aansluiten van machines, het bewaken van de steriliteit van patiënten en aan het vooraf begeleiden van patiënten. Daarnaast is de operatieassistent verantwoordelijk voor administratieve werkzaamheden. Het is mogelijk dat een operatieassistent een verpleegkundige achtergrond heeft, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De werkzaamheden van een operatieassistent zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat chirurgen sterk afhankelijk zijn van goede operatieassistenten. Het zijn de operatieassistenten, die alle benodigde werkmaterialen aanreiken, zoals instrumenten, hechtmaterialen en andere materialen. Ook het bewaken van de steriliteit is specifiek een taak van een operatieassistent. Een operatieassistent zal in alle gevallen onder de verantwoordelijkheid werken van de betreffende snijdende specialisten, maar voert ook zelfstandig werkzaamheden uit. Denk bijvoorbeeld aan het schoonhouden van het wondgebied, het gebruiken van de zuigslang of aan het deppen met gazen. Ook het vasthouden van wondhaken behoort over het algemeen tot het takenpakket van de operatieassistent. Een operatieassistent, die alleen verantwoordelijk is voor het omlopen (aangeven materialen) behoort niet tot het steriele team. Een assisterende operatieassistent (instrumenterende) behoort wel tot het steriele team.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Operatieassistent

Wat is het salaris en tarief van een Operatieassistent? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Operatieassistent in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Operatieassistent

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Operatieassistent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl