Onderzoeker

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Onderzoeker?

Een onderzoeker is een hoogopgeleid persoon die onbekende zaken onderzoekt. Over het algemeen zal een onderzoeker minimaal over een hbo-opleiding beschikken. Een andere benaming voor onderzoeker is ook wel wetenschapper, echter hoeft een onderzoeker geen wetenschapper te zijn. Een onderzoeker die beschikt over een universitaire studie is meestal wel verantwoordelijk voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Het belangrijkste verschil tussen Hbo-onderzoekers en universitair onderzoekers is dat Hbo-onderzoekers zich meer richten op de praktijk. Een universitaire onderzoeker is juist meer theoretisch bezig. In alle gevallen betreft het beroep onderzoeker hoogopgeleide personen, die verantwoordelijk zijn voor verschillende onderzoekswerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan de geneeskunde, aan de techniek, aan gedragswetenschappen en aan de natuurwetenschap. Als onderzoeker kan je dan ook binnen verschillende sectoren werkzaam zijn, waarbinnen je verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van onderzoek. Een onderzoeker kan binnen zijn of haar vakgebied ook promoveren, als hij of zij beschikt over een universitaire studie. Een onderzoeker is in het kort omschreven verantwoordelijk voor het beroepsmatig onderzoeken van onbekende zaken voor bedrijven, instellingen of overheden. Een onderzoeker of wetenschapper voert zijn werkzaamheden over het algemeen uit binnen een onderzoeksinstelling, in het veld of binnen een laboratorium. Als onderzoeker bestaat er een belangrijk verschil tussen fundamenteel onderzoek en toegepast onderzoek. Zoals eerder omschreven is het een misvatting om te denken dat alle onderzoekers wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Er zijn juist veel vaklieden die onderzoek uitvoeren, wat meestal betrekking heeft op Hbo-niveau. Denk bijvoorbeeld aan ingenieurs of aan werktuigbouwkundige, die verantwoordelijk zijn voor het onderzoeken van nieuwe toepassingen binnen de industrie.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Onderzoeker

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Onderzoeker

Wat is het salaris en tarief van een Onderzoeker? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Onderzoeker in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Onderzoeker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Onderzoeker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl