Bouwinspecteur

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Bouwinspecteur?

Een bouwinspecteur is een ambtenaar die werkzaam is binnen de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van een gemeente. De belangrijkste taak van een bouwinspecteur is het houden van toezicht op vergunde bouwwerken, het controleren van bouwwerken en het opsporen van mogelijke illegale bouwactiviteiten. Een bouwinspecteur kan ook verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van bouwaanvragen, echter kan dit per gemeente verschillen. Het komt tegenwoordig regelmatig voor dat kleinere gemeentes het beoordelen van complexe bouwaanvragen overlaten aan gespecialiseerde adviesbureaus. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een bouwinspecteur het beste omschrijven als het behandelen van bouwaanvragen, het monitoren van bouwprojecten en het controleren op wet- en regelgeving. Als bouwinspecteur heb je een verantwoordelijke baan, omdat het de bouwinspecteurs zijn die alle binnenkomende bouwaanvragen behandelen. Met andere woorden zijn bouwinspecteurs voor gemeentes belangrijk, omdat ze op de deskundigheid van bouwinspecteurs moeten kunnen vertrouwen. Als bouwinspecteur zal je regelmatig te maken hebben met aannemers, architecten, constructeurs, burgers en andere belanghebbenden, zoals de gemeenteraad. Andere werkzaamheden van een bouwinspecteur is het afhandelen van klachten en/of bezwaren, die te maken hebben met bouwactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan klagende buren of aan het afhandelen van binnenkomende bezwaarschriften op bouwaanvragen. Daarnaast zijn bouwinspecteur verantwoordelijk voor het controleren van bouwwerkzaamheden in het veld en verantwoordelijk voor het opstarten van handhavingsprocedures als burgers bouwactiviteiten uitvoeren, die vergunningplichtig zijn of die in strijd zijn met het bestemmingsplan. Het beroep bouwinspecteur is een beroep waarbinnen ervaring belangrijk is, omdat bouwinspecteurs op alle vlakken van de bouw actief zijn. Een bouwinspecteur moet bijvoorbeeld over voldoende kennis van constructieberekeningen beschikken.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Bouwinspecteur

Wat is het salaris en tarief van een Bouwinspecteur? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Bouwinspecteur in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Bouwinspecteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bouwinspecteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl