Data-analist

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Data-analist?

Een data-analist is een onderzoeker en specialist die datastromen analyseert, zodat de data verwerkt kan worden tot bruikbare informatie. Data heeft betrekking op grote hoeveelheden data, die alleen op de juiste manier gebruik kan worden als een data-analist de data zal analyseren, waardoor er uiteindelijk sprake is van bruikbare informatie. Losse data kan over het algemeen niet gebruikt worden als informatie, omdat losse data niet leesbaar en/of begrijpbaar is voor mensen. Een data-analist is dus in het kort verantwoordelijk voor het verwerken van data, zodat organisaties de data kunnen gebruiken als informatie. Data is een ruim begrip, omdat organisaties op veel verschillende manieren te maken kunnen hebben met data. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van hoeveel mensen lid worden van een bepaalde krant en waarom ze dit doen, of waarom mensen juist hun krantenabonnement opzeggen. Het beroep data-analist heeft dus alles met cijfers, wiskunde en statistieken te maken. Na het analyseren van bepaalde data zal een data-analist de bevindingen ook rapporteren aan de leidinggevende in een duidelijk rapport met bevindingen. De losse data is dus op dat moment door een data-analist verwerkt tot bruikbare informatie. Het verzamelen van data en gegevens is voor bedrijven, organisaties en overheden erg belangrijk om op een goede manier bepaalde kennis inzichtelijk te krijgen. Na het inzichtelijk krijgen van de juiste data kan er verder gewerkt worden met de betreffende data. Een veelgehoorde term is tegenwoordig Big data. Big data heeft betrekking op een of meerdere datasystemen, die zo groot zijn dat ze niet onderhouden kunnen worden met gewone databasemanagementsystemen. Het op de juiste manier interpreteren en verwerken van al deze data is voorbehouden aan een data-analist. Een data-analist zorgt er dus voor dat bergen van ongestructureerde data verzameld worden en dat deze op de juiste manier verwerkt kunnen worden. Een data-analist is dan ook aan te merken als een statisticus en als een wiskundige.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Data-analist

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Data-analist

Wat is het salaris en tarief van een Data-analist? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Data-analist in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Data-analist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Data-analist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl