Tolk

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Tolk?

Een tolk is een communicatiemedewerker die verantwoordelijk is voor de mondelinge vertaling van gesproken teksten. Een tolk moet niet gezien worden als een vertaler, omdat een vertaler geschreven teksten vertaalt. Het beroep tolk kent twee vormen, namelijk het consecutief en simultaan vertolken. Tolken worden veel toegepast als het belangrijk is om direct te vertalen. Een tolk kan bijvoorbeeld ingezet worden door justitie of politie als dit nodig is. Maar ook het Europees Parlement maakt vaak gebruik van tolken tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Als een tolk voor justitie werkzaam is, is het belangrijk dat de tolk beëdigd is als gerechtstolk. Een tolk kan ook ingezet worden bij het vertalen voor doven of slechthorende mensen, echter spreken we dan van een gebarentolk. De werkzaamheden van een tolk zijn belangrijk te noemen, omdat er geen misverstanden mogen ontstaan door het op een verkeerde manier vertalen. Vooral tolken die voor justitie werken moeten zeer nauwkeurig te werk gaan, omdat vertaalfouten vervelende gevolgen kunnen hebben. Als tolk ben je dan ook een belangrijk tussenpersoon voor instanties en mensen en mag je geen fouten maken tijdens het vertolken. Een tolk vertaalt meestal in de eigen moedertaal, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn ook tolken die meerdere talen spreken en kunnen vertalen. Een tolk is dus verantwoordelijk voor het mondeling vertalen van gesproken berichten en zal geen losse woorden vertalen. Dit is een belangrijk verschil met de werkzaamheden van vertalers. Een tolk vertaalt direct en accuraat gesproken berichten, zodat mensen met verschillende moedertalen elkaar kunnen begrijpen. De werkzaamheden van een tolk vragen daarom om de juiste tolk, omdat het vlot en correct vertalen van gesproken berichten veel concentratie kost. Gewone vertalers hoeven in de meeste gevallen niet direct te vertalen, omdat het vaak tekst op papier betreft of bijvoorbeeld audioberichten.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Tolk

Wat is het salaris en tarief van een Tolk? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Tolk in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Tolk

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tolk bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl