Team Mijnzzp

Zitmaaier

Ben je zzp'er in de groenvoorziening en heb je een zitmaaier in je bezit voor de uitvoering van maaiwerkzaamheden? Vergeet dan niet om het werktuig voor 1 januari 2022 te registreren. Het is verplicht om een MMBS ofwel motorrijtuigen met een beperkte snelheid voor de genoemde datum te registreren. Doe je dat niet dan mag je er de weg niet meer mee op. Er zijn meer werktuigen die voor verplichte registratie in aanmerking komen, zoals graafmachines net als een omgebouwde bedrijfsauto waar nu geen kenteken op zit. Bij zitmaaiers geldt wel een uitzondering en dat is dat als deze kleiner is dan 130 cm je deze niet hoeft te registreren.

Europese wetgeving

Er is sprake van Europese wetgeving waar de verplichting uit voortvloeit om werktuigen te registreren. De registratie van de verschillende werkvoertuigen en wagens dient een bijdrage te leveren aan de veiligheid in het verkeer. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan tractors waar een verplichte registratie voor gaat gelden per 1 januari 2022. Bovendien is het gemakkelijker om op basis van de registratie te handhaven. Denk daarbij maar aan het voldoen aan voertuigeisen, maar ook aan het uitvoeren van controles op de snelheid. Dat geldt eveneens voor de controle op lading en om te checken of er voor bepaalde wegen een ontheffing geldt.

APK voor bepaalde voertuigen

De nieuwe wetgeving heeft ook andere gevolgen dan alleen een registratieplicht. Er komt voor een aantal specifieke voertuigen namelijk een APK-plicht, zoals voor trekkers met kenteken met een snelheid oven 40 km per uur. Verder geldt voor tractoren bijvoorbeeld dat het mogelijk is om met kenteken een snelheid van maximaal 40 km per uur aan te houden. Voor land- en bosbouwtrekkers geldt dat deze ook verzekerd dienen te worden, zoals dat nu het geval is. De verzekering vindt echter na 1 januari 2022 op basis van het kenteken plaats.

Kosten registratie werktuig

De registratie van werktuigen is online via de RDW te regelen en kost € 18. Er zijn meerdere gegevens nodig om de registratie te voltooien. Bij de aanvraag heb je onder meer een foto nodig van het typeplaatje waarop het Voertuig Identificatienummer vermeld staat.

Mijnzzp.nl