Team Mijnzzp

Relatiegeschenk

Wie vindt het nou niet leuk om een kleine attentie te ontvangen? Zakelijke cadeaus zijn altijd een feestje om te ontvangen. Maar hoe zit het met de mensen die deze weggeven? Je zou misschien denken dat Zzp'ers dit minder vaak doen, maar niets is minder waar. Met behulp van relatiegeschenken is het juist voor hen mogelijk om de zakelijke relatie te verbeteren en een product of dienst verder aan te prijzen. Het resulteert in grotere naamsbekendheid, een betere relatie met belangrijke zakenpartners en het is ook nog eens heel leuk om te doen.

Als ondernemer van een eenmanszaak zit je misschien wel met vragen. Want hoe zit dit bijvoorbeeld belastingtechnisch? Een relatiegeschenk bestellen: waar moet je allemaal aan denken? Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Belastingtechnisch

Relatiegeschenken zijn natuurlijk kosten voor het bedrijf. Wellicht vraag je je daarom ook af hoe het belastingtechnisch zit. Zijn deze kosten bijvoorbeeld aftrekbaar of niet? Over het algemeen worden relatiegeschenken gewoon tot de normale bedrijfskosten gerekend. Dit betekent dat inderdaad een deel afgetrokken mag worden van de belasting. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je goed de facturen bewaard en door kan geven aan wie de geschenken zijn gegeven, voor welke zakelijke redenen en wat het geschenk gekost heeft. Het geschenk moet echt een zakelijke achtergrond hebben, wil je de btw-aftrek mogen toepassen.

Let op: het is jaarlijks toegestaan om 227 exclusief btw als gift uit te geven. Dit wordt vervolgens aftrekbaar gemaakt bij de voorbelasting. Deze 227 euro vormt echter wel de drempel. Geef je meer dan dit bedrag uit aan relatiegeschenken of andere zakelijke giften? Dan gelden er andere fiscale regels. Wil je er zeker van zijn welke regeling bij jou van toepassing is? Vraag dan om advies aan je boekhouder of accountant.

Hoe kies je een geschikt relatiegeschenk?

Je wil graag een relatiegeschenk geven. Bijvoorbeeld aan die dierbare zakenpartner waar je al jaren gedeeltelijk mee samenwerkt. Niet alleen om je waardering te tonen, maar ook om nog meer energie in de zakelijke relatie te stoppen. Dit leidt uiteindelijk immers ook tot voordelen voor jouw bedrijf. Maar hoe kies je dan het juiste relatiegeschenk? Waar denk je aan?

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden. Allereerst is het belangrijk om origineel te blijven. Het geven van relatiegeschenken is tegenwoordig heel normaal. Ze worden in grote aantallen aangeboden op het web. Als je kiest voor een standaard geschenk, is de kans dan ook groot dat zij dit geschenk al eens eerder hebben gehad.

Daardoor scoor je eigenlijk direct al minpunten op het gebied van originaliteit. Kies voor iets waarvan je zeker weet dat dit uniek is. Denk tegelijkertijd ook goed na over de ontvanger van het cadeau. Het geschenk moet wel bij hem of haar passen.

Bedenk ook goed dat het niet om de prijs van het geschenk gaat. Niemand verwacht dat je een enorm duur cadeau geeft. Een attentie is altijd fijn om te krijgen, zeker wanneer deze is vergezeld met een fijne boodschap. Besteed daarom liever voldoende aandacht aan het vinden van het juiste cadeau, maar ga nooit onnodig ver buiten je budget Dat is simpelweg niet nodig.

In samenwerking met topgeschenken.nl

Mijnzzp.nl