Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Stratenmakers aan het werk

Het aantal zzp’ers (zelfstandige zonder personeel) groeit in Nederland gestaag. Zzp’er zijn heeft dan ook de nodige voordelen waarbij de grote mate van vrijheid het meest naar voren springt (zowel qua werktijden als qua werkzaamheden), maar er zijn ook zeker een aantal nadelen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan het zelf moeten bijhouden van de administratie. Hier zijn een aantal voor- en nadelen van het zzp’er zijn voor jou op een rijtje gezet.

Werken wanneer jij dat wilt

Een groot voordeel van een zzp’er zijn, is dat je zelf kunt bepalen wanneer je werkt. Heb je zin in vakantie? Je kunt gewoon gaan en terugkomen wanneer jij dat wilt. Moet je je kinderen van school halen? Geen probleem. Ineens een tandartsafspraak? Je kunt gewoon gaan. Een nadeel is echter wel dat je als zzp’er geen recht hebt op vakantiegeld en ook niet uitbetaald wordt als je een dagje vrij neemt. Je bent namelijk zélf verantwoordelijk voor je eigen inkomsten. Als je geen opdrachten aanneemt, dan krijg je ook niet betaald. Ook zullen jouw opdrachtgevers op een gegeven moment opzoek gaan naar een andere zzp’er als jij telkens afwezig bent. Toch is het grote vrijheidsgevoel om te werken wanneer jou dat uitkomt, voor veel mensen een reden om als zzp’er aan de slag te gaan.

Werkzaamheden uitvoeren die jij zelf leuk vindt

Een ander voordeel van het zzp’er zijn, is dat je zelf kunt bepalen welke opdrachten je aanneemt en uitvoert. Minder leuke opdrachten kun je gewoon niet aannemen waardoor je ze dus ook niet hoeft te doen. Hierdoor blijft het werk leuk en blijf je met plezier jouw werkzaamheden uitvoeren. Een kanttekening hierbij is dat je wel op moet passen dat je niet te vaak een opdracht van een bepaalde opdrachtgever weigert. Op een gegeven moment zal deze opdrachtgever zijn opdrachten namelijk niet meer bij jou willen uitbesteden, maar op zoek gaan naar een andere uitvoerder. Als zzp’er is het hebben van een (uitgebreid) netwerk aan opdrachtgevers dan ook erg belangrijk. Netwerken is hierbij de sleutel voor succes. Ook geldt: bij elk bedrijf krijg je unieke bedrijfsinformatie en kennis toegespeeld. Dit kan je weer gebruiken voor opdrachten bij andere opdrachtgevers. Hoe groter jouw netwerk, hoe breder jouw kennis.

De boekhouding bijhouden

Wat veel zzp’ers lastig vinden en een minder leuk onderdeel vinden van het zzp’er zijn, is het behouden van de boekhouding. Als zzp’er is het echter wel heel belangrijk om de boekhouding op de juiste manier bij te houden. Als je het echt lastig vindt dan kun je hier natuurlijk een boekhouder voor inhuren. Dit bespaart jou de nodige tijd en je hoeft je niet meer bezig te houden met deze vervelende klus. Het inhuren van een boekhouder kost je natuurlijk wel wat. Als je deze kosten liever wilt besparen zijn er nog meer opties om het boekhouden wat makkelijker te maken. Zo zijn er verschillende boekhoudingprogramma’s op de markt waarmee je de boekhouding een stuk gemakkelijker kunt bijhouden. Op zakelijkgroeien.nl kun je de top 10 boekhoudprogramma’s bekijken. Bespaar jezelf de nodige moeite en tijd door gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma.

In samenwerking met zakelijkgroeien.nl

Mijnzzp.nl