Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Er is weer een toename van illegale arbeid waargenomen in de bouw. De arbeidsinspectie maakt dit bekend in hun jaarverslag. Volgens het verslag heeft dit verschillende oorzaken zoals schijnzelfstandigen inhuren of buitenlandse mensen inhuren. Bedrijven doen dit mede omdat zij onder financiële druk staan door de crisis. De bedrijven die hier zich schuldig aan maken zijn gewaarschuwd, de boetes die u kunt oplopen door u hieraan schuldig te maken zijn fors en kunnen hoog oplopen volgens de arbeidsinspectie.

Werk ik zwart of grijs

Wat veel mensen niet weten is dat niet alles zwart werken is. Zwart werken is eigenlijk niks anders dan de boel oplichten. U heeft bijvoorbeeld een uitkering en heeft er ook nog een baan bij. U geniet op deze manier een dubbel inkomen en benadeelt de staat en alle belastingbetalers.

Dat dit geen slimme oplossing is zullen de meeste wel weten. Wanneer u tegen de lamp loopt zullen de gevolgen voor u dan ook vergaande zijn. De kans dat u de ten onrechte verkregen uitkering moet terugbetalen plus een boete is dan ook bijna 100 procent. De tijden dat u hier mee weg kon komen zijn wel voorbij. Tegenwoordig is er zo veel informatie bekend over u dat u vroeg of laat toch wel een keer tegen de lamp loopt.

Grijs werken is toch een iets ander verhaal. 

Grijs werken doet u bijvoorbeeld wanneer u geen vaste baan heeft en ook geen uitkering geniet of andere financiële bijdrage heeft. Stel u werkt voor een werkgever en er is nooit een arbeidsovereenkomst afgesloten en de werkgever draagt ook geen premies af. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en ook zeker niet legaal. Ook wanneer u wel een baan heeft en in de avonduren wat  klusjes doet voor iemand anders en deze uren niet opgeeft is het grijs werken.

 

Mijnzzp.nl