Team Mijnzzp

Personeelsplanning

Werken als ZZP’er komt met veel vrijheden. Je kiest je eigen uurtarief en bepaalt daardoor hoeveel je gaan verdienen, ook heb je vaak de mogelijkheid om je eigen uren in te delen. En hoewel sommige klanten graag willen dat je op locatie komt werken, krijg je ook steeds vaker de mogelijkheid om te werken vanuit huis. Genoeg vrijheid om je werkzaamheden helemaal zelf in te richten!

Deze vrijheden kennen ook een nadeel, er wordt immers heel wat discipline en zelfstandigheid van je verwacht. De werkzaamheden moeten gewoon af zijn op het moment dat de opdrachtgever ze nodig heeft. Ook kan het thuiswerken voor extra afleiding zorgen. Huisgenoten of gezinsleden vragen om aandacht of huishoudelijke taken moeten tussendoor even gebeuren. Daarom is het van belang om je werk efficiënt in te richten.

Werkzaamheden als ZZP’er

Als zelfstandige zijn er verschillende werkzaamheden die je uitvoert om zelfstandige te kunnen zijn. Deze werkzaamheden zijn op te delen in directe uren en indirecte uren. Directe uren zijn de uren die je bezig bent voor een klant of opdrachtgever. In deze tijd doe je het werk wat hoort bij jouw beroep. Dit zijn ook de uren waarvoor je uitbetaald wordt.

Indirecte uren zijn de uren die je wel moet maken als ZZP’er, maar waarvoor je niet betaald krijgt. Het gaat daarbij veelal om administratieve werkzaamheden. Bij het zijn van ZZP’er hoort namelijk ook de administratie. Het allerliefste ben je natuurlijk bezig met je eigen werk. Het is daarom fijn om alle indirecte uren zo efficiënt mogelijk te gebruiken en zoveel mogelijk gedaan te krijgen.

Het maken van een personeelsplanning

Sommige zelfstandigen hebben personeel onder zich werken. Het is belangrijk dat er een werkplanning wordt gemaakt voor dit personeel. Jij als ZZP’er weet dan wanneer jouw werknemers aan het werk zijn. Ook weten de werknemers wanneer zij verwacht worden te werken. Een personeelsplanning maken kan veel tijd gaan kosten. Dit kan je efficiënter maken door gebruik te maken van bepaalde programma’s. Hierin geven werknemers hun beschikbaarheid aan. Op basis daarvan wordt er een planning gemaakt.

Het bijhouden van gewerkte uren

Niet alleen voor werknemers, maar ook voor zelfstandigen is het van belang om de gewerkte uren bij te houden. Werk je op basis van een uurtarief, dan weet je aan de hand van het aantal gewerkte uren precies hoeveel je uitbetaald moet worden. Het bijhouden van een urenregistratie kan al snel lastig en onoverzichtelijk worden. Gelukkig zijn er ook programma’s ontwikkeld die het bijhouden van uren gemakkelijker maakt.

In samenwerking met timechimp.com

Mijnzzp.nl