Team Mijnzzp

Brandveiligheid

Als eigenaar van een bedrijf wil je natuurlijk dat je medewerkers, maar ook je complete inboedel, te allen tijde veilig is. Ongelukjes, lekkages of het uitbreken van brand kan altijd en overal gebeuren, ook in jouw kantoorpand. Zelf kun je ervoor zorgen dat de kans hierop zo klein mogelijk is. Dit doe je door ervoor te zorgen dat jouw bedrijfspand brandveilig is. Wil je weten of jouw bedrijfspand brandveilig is of niet? Lees dan snel verder.

Een goed ontruimingsplan

Is jouw kantoorpand groter dan 500 m² en/of heb je meer dan één verdieping? Dan dien je al een ontruimingsplan te hebben. Een ontruimingsplan is er om ervoor te zorgen dat er bij het geval van nood, een brand bijvoorbeeld, zoveel mogelijk mensen het pand zo veilig en snel mogelijk kunnen verlaten. Een ontruimingsplan moet jaarlijks gecheckt worden of deze nog up-to-date is.

Je moet naast een ontruimingsplan, als kantoorgebouw ook beschikken over een brandmeldinstallatie (BMI). Een BMI zorgt ervoor dat er zo snel mogelijk gemeld wordt dat er brand is in het gebouw. Een BMI bestaat onder andere uit rookmelders, handmelders en alarmlichten. Ook deze moet geregeld worden gecheckt door een gespecialiseerd bedrijf; zij huren dan een Rijksgediplomeerd brandwacht in om tijdens de check (als de BMI uitstaat) de veiligheid te garanderen.

Brandpreventiemiddelen

Hoe brandveilig je gebouw ook is, het kan altijd gebeuren dat er een brand uitbreekt. Het is dan belangrijk dat je hier snel van op de hoogte bent en er ook snel wat aan kunt doen. Hiervoor zijn brandmelders en brandblussers onwijs belangrijk. Alhoewel een rookmelder niet verplicht is in een kantoorgebouw, is dit wel ten zeerste aan te raden. Vaak hebben mensen pas door dat er rook is, als het al te laat is. Een brandmelder heeft dit sneller door en laat dit direct weten met een hard alarm. Controleer altijd of de batterij het nog doet, verder heb je er weinig omkijken naar.

Daarnaast is een brandblusser onmisbaar als het gaat om brandpreventie. Een klein brandje hoeft er niet direct voor te zorgen dat gelijk het hele gebouw afbrandt. Een kleine brand kun je eenvoudig blussen met een brandblusser.

Wanneer je binnen je bedrijf werkt met vuur, zoals in een chemisch lab, dan is het heetwerkwacht goed om in te schakelen. Hij of zij ziet toe of de eisen uit de heetwerkvergunning worden nagekomen en checkt dat de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden gedragen. Zo voorkom je je onnodige en brandgevaarlijke risico’s.

Verlichte nooduitgangen

Wanneer er binnen een bedrijfspand brand uitbreekt, ontstaat er vaak ook veel donkere rook. Omdat de brand binnen is, betekent dat vaak ook dat de rook blijft hangen. Het zicht wordt minder en daardoor wordt het vinden van de nooduitgangen ook een stuk lastiger. Door het gebruik van noodverlichting boven de nooduitgangen is het, ook met dichte rook, makkelijker om deze te vinden. Belangrijk is om de noodverlichting zo op te hangen dat deze niet wordt verhinderd door objecten. Anders heb je er alsnog niet veel aan.

Laat je bedrijfspand keuren

Laat uw bedrijfsgebouw eens in de zoveel tijd keuren door een gespecialiseerd bedrijf. Zij checken het gebouw van top tot teen en laten je weten of er aanpassingen nodig zijn. Als je bedrijfsgebouw is goedgekeurd, dan kunnen jij en je medewerkers zonder zorgen aan het werk.

Lijkt het je na het lezen van dit artikel interessant om meer te weten te komen over brandveiligheid? Of beschik je over enkele brandveiligheidsdiploma’s en wil je er meer mee doen? Check dan snel de brandwacht vacatures van De Groot Brandwachten. Zo maken we met elkaar elk bedrijfspand een stukje veiliger.

In samenwerking met degrootbrandwachten.nl

Mijnzzp.nl